Antena 3 CNN International News A fost emis primul pașaport pentru o persoană care nu se indentifică nici ca bărbat, nici ca femeie, în SUA

A fost emis primul pașaport pentru o persoană care nu se indentifică nici ca bărbat, nici ca femeie, în SUA

Statele Unite ale Americii au emis primul pașaport pentru un om care nu se identifică ca bărbat sau femeie. Autoritățile au marcat genul printr-un X.

A fost emis primul pașaport pentru o persoană care nu se indentifică nici ca bărbat, nici ca femeie, în SUA
Sursa foto: Getty Images/ Joe Raedle
de Cerasela Stafie    |    27 Oct 2021   •   21:38

Documentul este considerat piatra de temelie pentru punerea în aplicare a politicilor care le permit oamenilor să-și selecteze genul. Departamentul de Stat a anunțat că va actualiza procedurile, pentru a le permite aplicanților să facă acest lucru în ceea ce privește pașapoartele. 

În plus, oficialii au transmis că oamenii nu vor mai avea nevoie de ”certificare medicală” dacă sexul auto-selectat al solicitantului nu se potrivește cu cel afișat în alte acte oficiale de identitate.

„După cum a anunțat Secretarul în iunie, Departamentul de Stat se îndreaptă spre adăugarea unui marcator X de gen pentru persoanele non-binare, intersexuale și neconforme de gen care solicită un pașaport american sau CRBA”, a declarat purtătorul de cuvânt al instiuției, Ned Price, într-un comunicat, potrivit CNN.

„Vreau să reiterez, cu ocazia eliberării acestui pașaport, angajamentul Departamentului de Stat de a promova libertatea, demnitatea și egalitatea tuturor oamenilor, inclusiv a persoanelor LGBTQI+”, a adăugat.

Opțiunea va fi oferită tuturor solicitanților de pașapoarte, după ce Departamentul va termina sistemul și actualizăril formularelor, la începutul lui 2022, a mai spus Price.

Activiștii pentru drepturile transgenderilor au spus de multă vreme că inexactitate actelor oficiale ar putea duce la hărțuire și discriminare pentru membrii comunității LGBTQ.

Într-o declarație de recunoaștere a Zilei de Conștientizare a Intersexului, Departamentul de Stat a declarat că SUA vrea să pună capăt „violenței și discriminării pe baza de gen, orientare sexuală, identitate sau expresie de gen și caracteristici sexuale”.

Modificări similare ale documentaței au fost implementate în cel puțin 20 de state americane, inclusiv Washington DC și New Jersey, care a adoptat schimbarea în aprilie, după ce a amânat-o anul trecut din cauza pandemiei de coronavirus.

×
Subiecte în articol: pasaport persoană non-binară
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close