Antena 3 International News Sute de mii de oameni din Congo și-au părăsit casele de teama unei alte erupții vulcanice

Sute de mii de oameni din Congo și-au părăsit casele de teama unei alte erupții vulcanice

de Alexandra Ionescu    |    30 Mai 2021   •   09:44
Sute de mii de oameni din Congo și-au părăsit casele de teama unei alte erupții vulcanice Getty Images

Un al doilea vulcan a erupt sâmbătă în apropierea oraşului Goma, din estul Republicii Democrate Congo. Evenimentul s-a produs la o săptămână după ce Muntele Nyiragongo a erupt puternic.

Observatorul Vulcanic din Goma a detectat lavă sub oraș, și de asemenea sub lacul Kivu, În timp ce lava s-a uscat parțial, imaginile radar arată că în interiorul craterului, aceasta continuă să se întindă, a spus Njike Kaiko Guillaume, purtătorul de cuvânt al North Kivu.

”Pe baza informațiilor pe care le avemm, nu putem exclude o erupție sub lac, ce ar putea veni fără nicio avertizare”, a mai declarat el.

Cel puţin 31 de persoane au murit după ce vulcanul Nyiragongo a erupt zilele trecute. Vulcanul a izbucnit ultima dată în 2002, erupţie care a provocat moartea a 250 de persoane și în urma căreia 120.000 de persoane au rămas fără adăpost.

Zeci de mii de congolezi panicaţi, cu saltele, geamantane şi diverse bunuri au invadat - majoritatea pe jos - şoselele din estul ţării, după evacuarea oraşului Goma, ca urmare a erupţiei vulcanului Nyiragongo, situat în apropiere. Erupția a provocat panică în orașul cu o populaţie de aproximativ 2 milioane de locuitori.

Sâmbăta trecută, ministrul comunicațiilor, Patrick Muyaya, a declarat că guvernul a activat un plan de evacuare și „discută măsurile urgente de luat în prezent”. Ulterior, până duminică dimineața, între 5.000 și 7.000 de persoane sosiseră în Rwanda, potrivit radiodifuzorului național al țării.

Agenția Rwanda Broadcast a postat pe Twitter fotografiile celor care soseau în districtul Rubavu, dar a declarat duminică devreme că evacuații începuseră deja să se îndrepte spre casă.

Preşedintele Rwandei, Paul Kagame, „foarte îngrijorat” de situația vulcanului Nyuragongo, a lansat vineri un apel la „sprijin mondial şi urgent” în faţa „crizei umanitare” provocată în special de exodul a sute de mii de congolezi, inclusiv în ţara sa,

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
x close