Antena 3 CNN International News NATO: Exploziile de la conductele Nord Stream, un act deliberat

NATO: Exploziile de la conductele Nord Stream, un act deliberat

NATO spune că exploziile de la conductele Nord Stream au fost un act intenționat.

NATO: Exploziile de la conductele Nord Stream, un act deliberat
Sursa foto: getty images
de Laura Dinu    |    29 Sep 2022   •   16:06

Informațiile adunate cu privire la deteriorarea conductelor Nord Stream 1 și 2 din Marea Baltică sugerează „rezultatul unor acte de sabotaj deliberate, imprudente și iresponsabile”, a declarat joi Consiliul Nord-Atlantic. 

Daunele aduse conductelor sunt de „profundă îngrijorare”, a declarat consiliul într-un comunicat, potrivit CNN

"Aceste scurgeri provoacă riscuri pentru transportul maritim și daune substanțiale mediului. Susținem investigațiile în curs pentru a determina originea pagubelor", se arată în comunicat. 

„Noi, în calitate de aliați, ne-am angajat să ne pregătim, să descurajăm și să ne apărăm împotriva utilizării coercitive a mijloacelor energetice şi a altor metode hibride de către actori statali şi non-statali”. 

Joi dimineața, ambasadorul Germaniei în Regatul Unit a spus că există un „indiciu foarte puternic” că scurgerile conductelor sunt acte de sabotaj. Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a etichetat, de asemenea, scurgerile, drept „aparent sabotaj”. 

Nave rusești, observate în apropierea scurgerilor de gaze

Oficialii europeni de securitate au observat, luni și marți, nave marine rusești în apropierea scurgerilor, potrivit oficialilor occidentali și a unei alte surse. Kremlinul a negat public că a lovit conductele, motiv pentru care înalții oficiali occidentali încă nu au atribuit atacul Rusiei sau oricărei națiuni. 

×
Subiecte în articol: NATO Rusia Nord Stream
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close