Antena 3 CNN International News Emblematica „fată afgană” care a fost pe coperta National Geographic primește statutul de refugiată în Italia

Emblematica „fată afgană” care a fost pe coperta National Geographic primește statutul de refugiată în Italia

„Fata afgană” cu ochi verzi, a cărei fotografie din 1985 publicată de National Geographic, s-a refugiat în Italia, după ce talibanii au cucerit oraşul Kabul.

Emblematica „fată afgană” care a fost pe coperta National Geographic primește statutul de refugiată în Italia
Sursa foto: Twitter/wantedinrome
de Alexandra Ionescu    |    25 Noi 2021   •   22:29

Potrivit biroului premierului Draghi, Italia a organizat evacuarea lui Sharbat Gula după ce aceasta a cerut să fie ajutată să părăsească țara.

„Prim-ministrul și-a luat asupra sa și a organizat transferul ei în Italia în contextul mai larg al programului de evacuare a cetățenilor afgani și al planului guvernului de primire și integrare a acestora”, se arată în comunicatul de presă.

Portretul convingător al lui Gula, orfană paștun, în vârstă de 12 ani, în tabăra de refugiați Nasir Bagh de la granița dintre Afganistan și Pakistan, a fost realizat în decembrie 1984 și publicat în anul următor. În 2014, mamă a patru copii, analfabetă, Sharbat Gula spune că a sosit în Pakistan, dar s-a ascuns deoarece autoritățile au acuzat-o că deține o carte de identitate pakistaneză falsă și au cerut să fie deportată. Președintele Afganistanului  și i-a oferit un apartament în Kabul, unde a locuit până acum.

„Prin fotografia emblematică a lui Steve McCurry, Sharbat Gula a căpătat notorietate globală, până în punctul de a simboliza vicisitudinile și conflictele istoriei prin care treceau Afganistanul și poporul său”, se arată în declarație. Guvernul italian o va ajuta acum să se integreze în viața din Italia.

Acum, la 40 de ani și odată cu preluarea de către talibani a Kabulului, Gula a sosit la Roma, potrivit Biroului Primului Ministru italian.

În 2016, McCurry a dezvăluit pentru CNN povestea din spatele fotografiei: „Știam că are o privire incredibilă, o privire pătrunzătoare”, a spus el. „Dar era o mulțime de oameni în jurul nostru, praful se învârtea în jur și asta era înaintea camerelor digitale…dar nu știai niciodată ce se va întâmpla cu filmul”.

„I-am arătat-o ​​editorului de la National Geographic, iar el a sărit în picioare și a strigat „aceasta este următoarea noastră coperta””, a adăugat el.

„Timp de câteva secunde, totul era perfect – lumina, fundalul şi expresia ochilor ei”, spunea fotograful american în cartea lui „Inedit”, apărută în Franţa în 2013.

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close