Antena 3 CNN International News FBI a desecretizat primul document privind atacurile din 11 septembrie 2001

FBI a desecretizat primul document privind atacurile din 11 septembrie 2001

Preşedintele SUA Joe Biden a emis un ordin executiv prin care care declasificarea anchetei FBI privind atacurile teroriste din 11 septembrie, după presiuni făcute atât de Congres cât şi de familiile victimelor care au intentat proces Arabiei Saudite.

FBI a desecretizat primul document privind atacurile din 11 septembrie 2001
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    12 Sep 2021   •   12:56

Primul document desecretizat a fost redactat în 2016 și conține detalii cu privire la eforturile FBI de a investiga presupusul sprijin logistic oferit de autoritățile saudite teroriștilor Al-Qaida, care au deturnat avioanele în ziua fatidică.

Documentul de 16 pagini, făcut public de FBI arată contacte între atacatorii care au deturnat avioanele şi complici saudiţi, dar nu şi dovezi privind o eventuală implicare a guvernului saudit în atacurile din 11 septembrie.

Detaliază legături și mărturii  care au dus la suspiciuni în legătură cu Omar al-Bayoumi, un student saudit din Los Angeles despre care FBI crede că a fost un spion.

Documentul arată că Al Bayumi a oferit „asistenţă de călătorie, cazare şi finanţare” pentru doi dintre teroriştii implicaţi în atentate.

Ambasada saudită la Washington a transmis miercuri că Arabia Saudită ”susține desecretizarea documentelor FBI” și că neagă orice implicare în atacurile din 11 Septembrie 2001.

Ordinul lui Biden a venit după ce mai mult de 1.600 de rude ale victimelor i-au cerut  să nu participe la evenimentele comemorative de sâmbătă, când s-au împlinit 20 de ani de la atentate, dacă nu va declasifica documente despre care susţin că vor arăta sprijinul autorităţilor saudite pentru atacuri.

Familii ale victimelor atentatului de la 11 septembrie au lansat o bătălie judiciară împotriva Arabiei Saudite şi altor state pe care le acuză de complicitate, și cer daune în valoare de miliarde de dolari.

×
Parteneri
Mărturia unui pacient care a supravieţuit la ATI din Spitalul Pantelimon
x close