Antena 3 CNN International News O femeie de 96 de ani, acuzată pentru crime comise într-un lagăr nazist, a fugit înainte de proces

O femeie de 96 de ani, acuzată pentru crime comise într-un lagăr nazist, a fugit înainte de proces

O femeie de 96 de ani din Germania a fugit înaintea începerii procesului în care urma să fie judecată pentru complicitate la crime în masă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează CNN.

O femeie de 96 de ani, acuzată pentru crime comise într-un lagăr nazist, a fugit înainte de proces
Sursa foto: cnn.com
de Adrian Iclozan    |    30 Sep 2021   •   13:36

Irmgard Furchner avea 18 ani când a fost angajată ca dactilografă în cadrul lagărului de concentrare Stutthof.

Aici au fost uciși 11.412 oameni între anii 1943 și 1945.

"Acuzata fuge de justiție", a declarat joi Frederike Milhoffer, o purtătoare de cuvânt a instanței din Itzehoe, Germania.

"A plecat de acasă de dimineață, cu taxiul, către o stație de metrou", a adăugat ea, menționând că a fost emis un mandat de arestare pe numele lui Furchner.

Acuzațiile nu pot fi formulate până ce femeia nu este prezentă în fața instanței, arată CNN.

La 96 de ani, judecată într-un tribunal pentru adolescenți

Irmgard Furchner este printre puținele femei urmărite penal în ultimii zeci de ani pentru crime petrecute în perioada nazistă, notează presa internațională.

Lagărul Stutthof, unde a lucrat Furchner, a fost amenajat în apropiere de Gdansk, în Polonia, sub ocupație nazistă la acel moment.

Instanța unde Furchner urmează să fie judecată pentru fapte comise în urmă cu mai bine de trei sferturi de secol este una pentru adolescenți.

Acestă situație a fost impusă de vârsta pe care acuzata o avea în perioada crimelor.

Furchner a lucrat la Stutthof în perioada iunie 1943 - aprilie 1945, la biroul comandantului de lagăr, Paul Werner Hoppe.

Ea este acuzată de a fi ajutat la "uciderea sistematică" a deținuților.

Christoph Rueckel este un avocat ce îi reprezintă pe supraviețuitori ai Holocaustului care s-au constituit parte în procesul lui Furchner.

El spune că Furchner gestiona toată corespondența pentru comandantul lagărului. 

"A dactilografiat ordinele de deportare și de execuție după dictarea comandantului de lagăr și a parafat, ea însăși, fiecare mesaj", a declarat Rueckel.

Cursă contra-cronometru pentru condamnarea ultimilor participanți la crimele naziste

În lagărul Stutthof, funcțional încă de la începutul războiului, în 1939, și-au găsit sfârșitul circa 65.000 de persoane, între care evrei, partizani polonezi și prizonieri de război ruși, se menționează în actul de acuzare.

Wolf Molkentin, avocatul lui Furchner, a fost prezent joi în instanță dar nu a făcut declarații jurnaliștilor.

Planificat să înceapă joi, procesul din Itzehoe a fost programat cu o zi înainte să se împlinească 75 de ani de la condamnarea la moarte a 12 lideri naziști de vârf în Procesul de la Nurnberg.

De asemenea, procesul fostei dactilografe vine înaintea unei alte spețe care a fost deschisă împotriva unui fost gardian de lagăr, acum în vârstă de 100 de ani, și care va fi judecată în Neuruppin, lângă Berlin.

În prezent, în afara dosarului Furchner, procurorii germani instrumentează alte opt cazuri, în care acuzații sunt foști membri ai aparatului nazist.

Aceste cazuri includ acțiunile deschise împotriva unor foști angajați ai lagărelor de exterminare Buchenwald și Ravensbrueck.

În ultimii ani, mai multe procese au fost abandonate după ce acuzații au murit ori s-au dovedit în incapacitate fizică să apară în fața unei instanțe.

În cazul Irmgard Furchner, instanța a decis că aceasta poate face față procesului.

Foto: Un ofițer judiciar înaintea procesului în care urma să fie judecată fosta dactilografă a comandantului lagărului de concentrare Stutthof

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close