Antena 3 CNN International News O fetița de 4 ani din Australia, care a dispărut, a fost găsită în viață după aproape 3 săptămâni. Se pare că ar fi fost răpită

O fetița de 4 ani din Australia, care a dispărut, a fost găsită în viață după aproape 3 săptămâni. Se pare că ar fi fost răpită

O fetița de 4 ani din Australia, care a dispărut, a fost găsită în viață după aproape 3 săptămâni.

O fetița de 4 ani din Australia, care a dispărut, a fost găsită în viață după aproape 3 săptămâni. Se pare că ar fi fost răpită
Sursa foto: Twitter/Al Jazeera
de Alexandra Ionescu    |    03 Noi 2021   •   09:08

Imediat după miezul nopții de miercuri, poliția din Australia de Vest a spart ușa unei case încuiate din orășelul Carnarvon, punând capăt unei căutări ample de 18 zile a unei fetițe de 4 ani dispărute.

O filmare a poliției a surprins în momentul în care un ofițer a luat copilul și l-a întrebat: „Cum te cheamă? Fata a răspuns: „Numele meu este Cleo”, potrivit poliției.

Salvarea lui Cleo Smith a venit la mai bine de două săptămâni după ce ea a dispărut din cortul familiei sale într-un loc de campare îndepărtat din Quobba Blowholes, un loc turistic popular de pe coastă, la aproximativ 950 de kilometri nord de Perth.

Dispariția ei a declanșat o acțiune de căutare masivă a poliției care a acoperit inițial câțiva kilometri pătrați în jurul locului și s-a extins ulterior la nivel național, pe măsură ce au fost emise alerte.

Miercuri, poliția a spus că dovezile i-au condus la acea casă, la distanță scurtă de reședința familiei, unde părinții ei petrecuseră săptămâni întregi așteptând cu nerăbdare actualizări despre ancheta poliției.

„Căutăm un ac într-un car de fân și l-am găsit”, a declarat adjunctul comisarului de poliție Col Blanch la postul de radio 6PR.

Ofițerii au intrat în casa încuiată și au găsit-o pe Cleo singură într-una dintre camere, a spus Blanch. „Când ea a spus „Numele meu este Cleo”, nu cred că era un ochi uscat în casă”, a adăugat el.

"Am văzut detectivi experimentați plângând de ușurare. Sunt fără cuvinte, ceea ce este foarte rar... este ceva la care am sperat cu toții în inimile noastre și s-a împlinit."

Mama lui Cleo, Ellie Smith, care a cerut ajutor în lacrimi pentru a-și găsi copilul, a postat pe Instagram: „Familia noastră este din nou întreagă”.

Un bărbat în vârstă de 36 de ani fără „legături cu familia” se află în custodia poliției, a declarat comisarul de poliție din WA, Chris Dawson, pentru ABC Radio Perth. El nu se afla în casă la momentul raidului, a spus Blanch, și în prezent este interogat.

Cleo a dispărut la primele ore ale zilei de 16 octombrie din cortul familiei, într-un camping de lângă Blowholes, la aproximativ 48 de kilometri nord de casa din Carnarvon.

Sosiseră cu o seară înainte în prima lor excursie de camping. În jurul orei 20.00. Cleo s-a instalat pentru noapte într-un sac de dormit, întinsă la doar câțiva pași de mama ei, tatăl vitreg și surioara ei, a spus poliția.

Smith a spus că Cleo s-a trezit la 1:30 a.m. și i-a cerut să bea apă înainte de a se culca. Când Smith s-a trezit din nou la 6 a.m., Cleo nu mai era.

În timp ce poliția s-a îndreptat spre fața locului, elicopterele și dronele au scanat peisajul din apropierea campingului.

Justin Borg, de la Coral Coast Helicopter Services, a trimis o echipă pentru a verifica zona, și au căutat-o timp de trei zile. El a descris dealurile nisipoase ca fiind  tipul de teren care a făcut mersul lent și dificil: „Este nisip moale și înțepător sub picioare”, a spus el.

„Când nu am găsit-o până în primele ore, atunci ne-am gândit automat că a fost luată”, a adăugat Borg.

Sacul de dormit al lui Cleo lipsea și el, iar fermoarul cortului era la o înălțime atât de mare încât poliția a bănuit că a fost răpită.

Smith și partenerul ei, Jake Gliddon, au făcut apeluri publice pentru ajutor pentru a-și găsi copilul.

„Toată lumea ne întreabă de ce aveți nevoie, tot ce avem nevoie este fetița noastră acasă”, a spus Smith, care și-a descris fiica ca fiind frumoasă și delicată.

„În fiecare zi vrea să poarte o rochie de prințesă”, a spus ea. „Este atât de dulce, tot ce ți-ai dori la o fetiță.”

Recompensă de 1 milion de dolari

La mai puțin de o săptămână de căutare, guvernul Australiei de Vest a oferit o recompensă de 1 milion de dolari australieni (750.000 de dolari) pentru informațiile care ar fi condus la descoperirea lui Cleo.

Au venit peste 200 de rapoarte, dintre care niciunul nu a fost confirmat.

Între timp, o campanie masivă se construia online pentru a o găsi pe Cleo.

Voluntarii care conduc site-ul Facebook Bring Cleo Smith Home au sunat companiile pentru a solicita autocolante, fluturași și afișe care arată chipul lui Cleo. Aproximativ 50.000 au fost tipărite și răspândite în toată Carnarvon și în tot statul.

Evelyn Fowkes, o mamă din Perth care nu a întâlnit niciodată familia, a început o pagină de Facebook pentru a elimina presiunea asupra mamei lui Cleo, care era bombardată cu mesaje. Curând, lui Fowkes i s-a alăturat o echipă de administratori și moderatori voluntari, majoritatea mame, care au lucrat pentru a menține cazul lui Cleo în ochii publicului.

Pagina are acum peste 65.000 de membri în întreaga lume, inclusiv în Statele Unite, Regatul Unit și Europa.

„Dacă acesta ar fi copilul meu, aș vrea ca cineva să facă exact același lucru”, a spus Fowkes.

Ashleigh Flynn, care a lucrat ca administrator voluntar din cealaltă parte a țării în Brisbane, a spus că echipa a fost copleșită de vestea că Cleo a fost găsită: „Suntem în stare de șoc, atât de multe lacrimi de bucurie. Și cred că Australia. plânge cu noi.”

Investigatia

Pe parcursul anchetei, poliția a spus că nu are suspecți și a exclus în mod repetat familia lui Cleo.

Una dintre puținele indicii a venit de la martori care au raportat că au văzut o mașină îndreptându-se spre sud pe drumul principal de la camping la Carnarvon. 

La începutul acestei săptămâni, poliția a sortat sute de saci de gunoi adunați din coșurile de pe marginea drumului la nord și la sud de campingul unde Cleo a dispărut. Ofițerii au început să viziteze și casele din zona Carnarvon, căutând orice semn al fetei.

Blanch, comisarul adjunct de poliție, a declarat că grupul de lucru format din 100 de ofițeri a adunat „cantități masive de dovezi”.

Cu toate acestea, el nu a dezvăluit indiciul specific care a condus poliția la casa din Carnarvon unde a fost găsită Cleo.

Ofițerii care au intrat prin efracție au găsit-o pe Cleo singură în casă – ea părea să fie în stare bună de sănătate. Ea s-a reunit cu părinții ei la scurt timp.

Xanthe Mallett, medic criminalist de la Universitatea Newcastle din New South Wales, a spus că recuperarea lui Cleo după atât de mult timp a fost „extraordinară” și că șansele de a găsi un copil dispărut după o răpire sunt „foarte scăzute”.

„Când un copil dispare, mai ales după această perioadă de timp, toată lumea se gândea la ce e mai rău și acesta este un rezultat uimitor”, a spus ea.

×
Subiecte în articol: Australia fetita rapire
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close