Antena 3 CNN International News Flăcări și revolte anti-migranți în Dublin! Un atac cu cuțitul soldat cu cinci victime aruncă în haos capitala Irlandei

Flăcări și revolte anti-migranți în Dublin! Un atac cu cuțitul soldat cu cinci victime aruncă în haos capitala Irlandei

Ciocniri violente au izbucnit joi noaptea între poliție și protestatari în zona centrală a capitalei irlandeze, Dublin.

de Adrian Iclozan    |    24 Noi 2023   •   08:16

Tulburările, care au căpătat rapid o turnură anti-migrație, vin după un atac cu cuțitul comis în Dublin în cursul zilei și soldat cu rănirea a trei copii și doi adulți.

O înregistrare video difuzată pe rețelele de socializare arată un grup de bărbați care se bat cu ofițerii Gardai (poliția irlandeză) și incendiază o mașină de poliție.

Într-un alt cadru, un bărbat ține o pancartă pe care scrie "Irish Lives Matter" (Viețile irlandeze contează).

Unii protestatari pot fi auziți scandând sloganuri anti-imigranți, printre care "Scoateți-i afară!"

Drew Harris, reprezentantul Gardai, a calificat ciocnirile drept "scene rușinoase" și le-a pus pe seama unei "facțiuni huliganice iresponsabile, condusă de ideologia de extremă dreapta". El le-a ordonat ofițerilor să facă arestări, ca răspuns la violențe.

"Le cerem oamenilor să acționeze în mod responsabil, să nu asculte dezinformările și zvonurile care circulă pe rețelele de socializare. Faptele sunt în curs de stabilire, dar nu sunt clare încă, iar multe dintre zvonuri și insinuări sunt răspândite în scopuri răuvoitoare", a avertizat el.

CNN relatează că străzile din Dublin erau "în mare parte calme" cu puțin timp înainte de miezul nopții de joi spre vineri, ordinea fiind parțial restabilită.

Ce s-a întâmplat joi după amiază la Dublin

Un bărbat în vârstă de 50 de ani a fost reținut, după ce poliția a stabilit că acesta a înjunghiat mai multe persoane, inclusiv o fetiță de 5 ani, care a fost internată de urgență la spital cu răni grave.

O altă fetiță, de 6 ani, a suferit răni mai puțin grave și rămâne internată, în timp ce un băiat de 5 ani a fost externat, potrivit unui oficial al poliției.

O femeie în vârstă de 30 de ani și un bărbat de 50 de ani se află, de asemenea, la spital, fiind tratați pentru răni grave, au mai comunicat autoritățile.

Presa internațională relatează că agresorul a fost imobilizat de trecători până la sosirea poliției.

Incidentul a avut loc în Parnell Square, în centrul capitalei irlandeze.

Autoritățile nu au dezvăluit naționalitatea suspectului. 

Poliția irlandeză, care a calificat atacul drept "grav", a anunțat că nu ia în considerare terorismul ca motiv pentru incident.

Liderii politici condamnă atacul iar Dublin este cuprins de violențe

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a declarat "șocată" de atacul din Dublin.

Vicepremierul irlandez a făcut o declarație similară.

Lidera Sinn Fein, Mary Lou McDonald, a subliniat că atacul violent "a provocat șoc și groază în întreaga comunitate".

Televiziunea irlandeză a relatat că protestele declanșate după atac au perturbat transportul public, iar una dintre principalele gări ale orașului a fost închisă. 

Începând de joi seară, toate liniile de autobuz din Dublin au fost suspendate, potrivit operatorului de transport public din oraș.

Universitatea Trinity College și-a închis, de asemenea, toate porțile de acces în campusul său.

Foto: Autobuz în flăcări pe strada O'Connell, în centrul orașului Dublin, după violențele care au avut loc în urma atacului din Parnell Square, unde cinci persoane au fost rănite, inclusiv trei copii mici

×
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close