Antena 3 CNN International News De la forat puțuri la apărarea libertății. Germania anunță că este pregătită să-și asume "principala răspundere" pentru securitatea Europei

De la forat puțuri la apărarea libertății. Germania anunță că este pregătită să-și asume "principala răspundere" pentru securitatea Europei

Forțele militare din Germania trebuie să devină armata echipată cel mai bine din Europa iar Berlinul este pregătit să-și asume o "răspundere principală" în garantarea securității Europei.

De la forat puțuri la apărarea libertății. Germania anunță că este pregătită să-și asume "principala răspundere" pentru securitatea Europei
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    16 Sep 2022   •   15:30

Declarația a fost făcută vineri de cancelarul Olaf Scholz.

"În contextul în care suntem cea mai populată țară și avem cea mai mare putere economică (...) armata Germaniei trebuie să devină piatra de temelie a apărării convenționale din Europa și cea mai bine echipată forță din Europa", a declarat Scholz reporterilor la o conferință dedicată forțelor armate și desfășurată la Berlin.

"O afirmăm cu o claritate convingătoare: Germania este pregătită să-și asume responsabilitatea principală pentru securitatea continentului nostru", a continuat șeful guvernului german.

Cancelarul a reamintit că forțele armate germane și-au asumat prea mult timp alte roluri, între care "forarea puțurilor, asigurarea ajutorului umanitar, stoparea inundațiilor, asistarea procesului de vaccinare în timpul pandemiei".

Cancelarul german vrea un rol mai proeminent al Europei în NATO

"Dar nu aceasta este misiunea lor de bază", a punctat el, insistând că "sarcina principală a Bundeswehr-ului (forțele armate germane, n.r.) este apărarea libertății în Europa".

Olaf Scholz a mai estimat că Europa trebuie să-și asume o responsabilitate mult mai mare în cadrul NATO, pe fondul războiului purtat de Rusia în Ucraina.

El a apreciat, în același context, că președintele rus Vladimir Putin reprezintă cea mai mare amenințare pentru Alianța Nord-Atlantică.

"Va trebui să ne obișnuim cu faptul că Rusia lui Putin se va defini ca un adversar al SUA, al NATO și al UE în viitorul apropiat. NATO rămâne responsabilă pentru apărarea colectivă a întregii alianțe, cu accent pe Europa. Descurajarea credibilă rămâne elementul central", a concluzionat cancelarul german.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close