Antena 3 CNN International News Fostul primar din Ekaterinburg, arestat cu mascații după o postare pe YouTube | Anterior, l-a înjurat pe Serghei Lavrov pe Twitter

Fostul primar din Ekaterinburg, arestat cu mascații după o postare pe YouTube | Anterior, l-a înjurat pe Serghei Lavrov pe Twitter

Unul dintre cei mai proeminenți lideri ai opoziției față de Vladimir Putin, Evgheni Roizman, a fost arestat, miercuri, la Ekaterinburg, sub acuzația că ar fi discreditat forțele armate ruse.

Fostul primar din Ekaterinburg, arestat cu mascații după o postare pe YouTube | Anterior, l-a înjurat pe Serghei Lavrov pe Twitter
Sursa foto: cnn.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Aug 2022   •   19:56

Un dosar penal a fost deschis pe numele lui Roizman pe baza unui videoclip postat pe canalul său de YouTube, relatează agenția TASS, citată de CNN.

Bărbatul în vârstă de 59 de ani este fost primar al orașului Ekaterinburg.

El urma să fie dus la Moscova pentru investigații suplimentare, a relatat agenția RIA Novosti.

Un videoclip distribuit pe un canal Telegram pro-Kremlin arată cum polițiști cu veste de protecție și cagule dau năvală în apartamentul lui Roizman, miercuri dimineață.

Fostul primar riscă cinci ani de închisoare

Alte imagini îl arată pe fostul edil părăsindu-și locuința escortat de polițiști și fiind întrebat de trecători de ce a fost arestat.

"Practic pentru (că am spus) 'Invazia Ucrainei'. Am spus-o peste tot și o voi spune și acum", a declarat el.

Potrivit presei de stat ruse, în acest caz au avut loc percheziții trei adrese: la domiciliul lui Roizman, la fundația acestuia, unde fostul primar avea în mod regulat întâlniri cu localnicii, și la muzeul său privat, numit "Muzeul de Icoane Neviansk".

Presa rusă menționează că Roizman riscă cinci ani de închisoare.

Fostul primar, amendat după o înjurătură pe Twitter la adresa lui Serghei Lavrov

La începutul acestui an, fostul primar a fost amendat de trei ori pentru "discreditarea" Forțelor Armate Ruse pe rețelele de socializare.

În mai, a fost amendat cu încă 85.000 de ruble (echivalentul a 1.412 dolari) pentru un comentariu pe Twitter în care a postat o înjurătură, ca răspuns la o declarație a ministrului de Externe, Serghei Lavrov.

CNN amintește că, după arestarea lui Ilia Yașin, Evgheni Roizman a rămas ultimul opozant proeminent care se pronunță deschis împotriva războiului din Ucraina.

Cunoscut pentru interpelările sale pe Twitter la adresa oficialilor ruși, el a rămas în țară, în ciuda represiunii pe scară largă la adresa opoziției.

Evgheni Roizman, fotografie alături de alți doi opozanți: "Sunt singurul încă în libertate"

Luna trecută, Roizman a postat pe Twitter o fotografie cu el însuși alături de opozații Vladimir Kara-Murza și Ilia Yașin, cu explicația: "Sunt singurul încă în libertate".

Primar în Ekaterinburg în perioada 2013-2018, el a devenit popular exprimându-și opiniile anti-Kremlin.

Popularitatea sa a determinat autoritățile să elimine alegerile directe pentru postul de primar în Ekaterinburg, în anul 2018.

Roizman este cunoscut și pentru prietenia sa cu Aleksei Navalnîi, liderul opoziției ruse care execută în prezent o pedeapsă de peste 11 ani de închisoare.

×
Subiecte în articol: Evgheni Roizman Ekateriburg arestat
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close