Antena 3 CNN International News O fostă polițistă americană, vinovată de omor din culpă după ce a încurcat pistolul cu un taser și a împușcat un bărbat

O fostă polițistă americană, vinovată de omor din culpă după ce a încurcat pistolul cu un taser și a împușcat un bărbat

Fostul ofițer Kim Potter a fost găsită vinovată de omor din culpă de gradul I și II pentru împușcarea mortală a lui Daunte Wright. Incidentul a avut loc după ce polițista și-a confundat pistolul cu un taser.

O fostă polițistă americană, vinovată de omor din culpă după ce a încurcat pistolul cu un taser și a împușcat un bărbat
Sursa foto: Twitter/ Fox News
de Cerasela Stafie    |    23 Dec 2021   •   22:25

Potter nu a avut nicio reacție în timp ce verdictele au fost citite. Fosta polițistă a fost reținută fără cauțiune.

Pedeapsa maximă pentru omuciderea din culpă de gradul întâi bazată pe folosirea/manuirea nechibzuită a unei arme de foc este de 15 ani de închisoare și/sau o amendă de 30.000 USD. Cu toate acestea, deoarece Potter, în vârstă de 49 de ani, nu are antecedente penale, liniile directoare privind sentința din Minnesota recomandă o pedeapsă între 6 și 8,5 ani de închisoare.

Jurații au deliberat aproximativ 27 de ore de luni, când, în timpul argumentelor finale, un procuror a descris acțiunile fostului ofițer drept o gafă tragică născută din imprudență sau neglijență, iar apărarea drept o greșeală sinceră și nu o infracțiune.

Daunte Wright, un bărbat de buloare în vârstă de doar 20 de ani, a fost împușcat mortal de Kim Potter, după ce a fost oprit în trafic și, în timp ce polițiștii încercau să-l aresteze, a intenționat să fugă, urcându-se în mașină.

După cum arată videoclipul incidentului, Potter a țipat „taser” în mod repetat înainte de a-l împușca Wright cu pistolul. Ea a spus apoi: "la dracu! Tocmai l-am împușcat!", adăugând: „am luat pistolul greșit și l-am împușcat”.

Femeia a demisionat din departament câteva zile mai târziu. Peste 30 de martori, inclusiv Potter, au luat loc în tribună în timpul celor opt zile de mărturii ale procesului.

Fosta polițistă a apărut emoționată, a vorbit ore în șir și a izbucnit în lacrimi de mai multe ori în timp ce descria momentele ”haotice” care au dus la împușcătură.

"Am fost foarte supărată. Am împușcat pe cineva. Îmi pare rău că s-a întâmplat", a spus ea, plângând, în instanță. "Îmi pare atât de rău." 

Potter a mărturisit că înainte de acea zi nu și-a folosit niciodată Taser-ul și nu a tras cu o armă în timpul serviciului. Totodată, nu a avut vreodată o plângere împotriva ei.

În argumentul de încheiere, procurorul general adjunct din Minnesota, Erin Eldridge, a spus că Potter a făcut o serie de alegeri proaste în timpul opririi în trafic care au dus la confuzie fatală: ”accidentele pot fi în continuare infracțiuni dacă apar din cauza imprudenței sau a neglijenței vinovate”, a spus procurorul. 

Apărarea a caracterizat uciderea drept un accident nefericit, care nu ar trebui considerat o crimă: ”toată lumea face greșeli, nimeni nu este perfect”, a spus avocatul Earl Gray.

”Această doamnă a făcut o greșeală și o greșeală nu este o crimă”. De asemenea, el a susținut că Potter era în dreptul ei de a folosi forța mortală pentru a proteja un coleg de ofițer, care a întins mâna către vehicul când Wright a încercat să plece: ”chiar dacă nu știa că îl folosește, avea dreptul, și asta este legea”.

 

×
Subiecte în articol: politista omor impuscare
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close