Antena 3 CNN International News Fumio Kishida va fi noul premier al Japoniei

Fumio Kishida va fi noul premier al Japoniei

Moderatul Fumio Kishida a fost ales miercuri la conducerea Partidului Liberal-Democrat în Japonia, cu o largă majoritate, şi şi-a asigurat desemnarea sa ca viitor prim-ministru cu ocazia şedinţei din 4 octombrie a parlamentului.

Fumio Kishida va fi  noul premier al Japoniei
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    29 Sep 2021   •   11:55

Fumio Kishida ar urma să îi succeadă lui Yoshihide Suga în funcţia de prim-ministru, în contextul în care LDP deţine majoritatea în camera inferioară a parlamentului Japoniei.

Suga a anunţat că renunţă la post după aproximativ un an la putere, perioadă în care a fost criticat dur pentru modul de gestionare a crizei cauzate de pandemia de coronavirus.

În discursul său, Kishida a spus că ” va începe guvernarea la viteză maximă” pentru a asigura ”un viitor luminos pentru Japonia”.

Acest liberal moderat este privit ca un om echilibrat și va trebui să gestioneze relațiile Japoniei cu China, SUA și alți parteneri regionali.

În discursul de după victoria sa, Kishida a promis să conducă un partid schimbat în bine la alegerile generale de peste câteva săptămâni și să continue lupta contra pandemiei ce a lovit economia Japoniei.

Această cursă electorală a fost cea mai imprevizibilă de până acum, iar niciunul dintre cei 4 candidați nu a obținut majoritatea la votul inițial.

Scorul cu care a câștigat a fost 257 la 170 de voturi. 

În timpul campaniei, candidații au vorbit despre restricțiile COVID-19, căsătoria între persoane de același sex, energie regenerabilă, economie și securitate. Este prima dată când în alegerile LPD au candidat mai multe femei, lucru rar în țară, având în  vedere cp acestea nu sunt prea implicate în politică, și doar 14% din scaunele parlamentului sunt ocupate de femei.

Kisihia da fost ministru de externe între 2012 și 2017, sub cel mai longeviv prim ministru al Japoniei, Shinzo Abe. 

Abe, al cărui mandat a durat 8 ani, a renunțat la funcție în septembrie din cauza unor probleme de sănătate.

×
Subiecte în articol: japonia premier fumio kishida alegeri
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close