Antena 3 CNN International News G7 îndeamnă China "să nu submineze sancțiunile" impuse Rusiei. Mesajul pentru Moldova

G7 îndeamnă China "să nu submineze sancțiunile" impuse Rusiei. Mesajul pentru Moldova

Miniștrii de externe ai G7, reprezentând cele mai bogate națiuni ale lumii, au transmis, sâmbătă, într-o declarație comună că ”nu vor recunoaște niciodată granițele pe care Rusia a încercat să le schimbe prin agresiune militară”, adăugând că G7 a respins ”orice noțiune de sferă de influență și orice utilizare a forță care nu este în conformitate cu dreptul internațional”.

G7 îndeamnă China "să nu submineze sancțiunile" impuse Rusiei. Mesajul pentru Moldova
Sursa foto: CNN
de Cerasela Stafie    |    14 Mai 2022   •   21:10

Grupul a mai cerut Chinei, într-un comunicat separat, ”să nu asiste Rusia în războiul său de agresiune împotriva Ucrainei, să nu submineze sancțiunile impuse Rusiei pentru atacul său împotriva suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, să nu justifice acțiunea Rusiei în Ucraina și să renunțe la manipularea informațiilor, dezinformarea și alte mijloace pentru a legitima războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.”

După trei zile de discuții în Germania, grupul de miniștri de externe și-a exprimat colectiv ”solidaritatea și sprijinul față de Ucraina, deoarece aceasta se apără împotriva războiului de agresiune nejustificat, neprovocat și ilegal al Rusiei”.

În prezența miniștrilor de externe ai Ucrainei și ai Moldovei, grupul a adăugat că războiul și-a reafirmat hotărârea de a ”respinge în mod categoric încercările de retrasare a granițelor prin forță, cu încălcarea suveranității și integrității teritoriale”.

”Vom continua asistența militară și de apărare a Ucrainei atât timp cât va fi necesar”, se arată în declarație. G7 își va extinde, de asemenea, sancțiunile ”pentru a include sectoare de care Rusia are o dependență deosebită”, dar nu au fost oferite mai multe detalii cu privire la acest subiect.

Miniștrii de externe ai G7 au transmis și un mesaj pentru Moldova. Ei și-au subliniat sprijinul pentru stabilitatea, suveranitatea și integritatea teritorială a țării și au cerut Belarusului ”să nu mai permită agresiunea Rusiei” și ”să respecte obligațiile sale internaționale”.

Există temeri că Rusia ar putea începe un nou front în războiul din Europa de Est prin Transnistria, un teritoriu separatist din interiorul Moldovei care a găzduit trupe ruse de zeci de ani.

”Nu vom recunoaște niciodată granițele pe care Moscova a încercat să le schimbe prin agresiune militară”, se arată în declarație, adăugând că G7 a respins ”orice noțiune de sfere de influență și orice utilizare a forței care nu este în conformitate cu dreptul internațional”.

Miniștrii de externe ai G7 au mai spus că ”își vor menține angajamentul în sprijinul suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, inclusiv a Crimeei și a tuturor statelor” și și-au afirmat hotărârea de a ”a asigura disponibilitatea și accesibilitatea resurselor alimentare, energetice și financiare, ca precum și mărfurile de bază” în Ucraina.

×
Subiecte în articol: Grupul celor Șapte China sanctiuni Rusia
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close