Antena 3 CNN International News Aproape 2 milioane de germani vor avea parte de o creștere salarială de 25%

Aproape 2 milioane de germani vor avea parte de o creștere salarială de 25%

Aproape 2 milioane de oameni din cea mai mare economie a Europei sunt pregătiți pentru o mare creștere a salariilor.

Aproape 2 milioane de germani vor avea parte de o creștere salarială de 25%
Sursa foto: Pexels/Karolina Grabowska
de Alexandra Ionescu    |    25 Noi 2021   •   19:45

Trei partide politice germane au convenit miercuri să formeze un nou guvern, iar social-democratul de stânga Olaf Scholz urmând să-i succedă Angelei Merkel în funcția de cancelar în urma unor lungi negocieri de coaliție.

Ca parte a acordului de coaliție, țara intenționează să ridice salariul minim la 12 EUR (13,46 USD) pe oră, de la 9,60 EUR (10,77 USD) pe oră.

Mișcarea ar putea crește veniturile a aproape 2 milioane de oameni din Germania care câștigă salariul minim, sau aproximativ 5% dintre lucrători, potrivit lui Carsten Brzeski, economist la ING. El a spus că mișcarea a fost „în mod clar semnificativă”.

Salariul minim era deja stabilit să crească la 10,45 EUR (11,72 USD) în iulie 2022. Textul acordului de coaliție nu a precizat când va intra în vigoare creșterea.

Economistul UBS, Felix Huefner, a spus că această mișcare ar trebui să „impulseze creșterea generală a salariilor” în economia germană, avertizând în același timp că ar putea „contribui la presiuni salariale mai ample”.

Banca centrală a Germaniei a făcut pasul neobișnuit de a critica public măsura în această săptămână, numind-o „îngrijorătoare”. Acesta a spus că va avea un efect secundar asupra salariilor pentru cei cu venituri mai mari.

Economiștii și factorii de decizie din întreaga lume au urmărit îndeaproape creșterea salariilor ca o componentă cheie a inflației. În Germania, inflația a fost de 4,5% în octombrie, cea mai mare măsură din aproape trei decenii, pe măsură ce prețurile la energie și costul alimentelor a crescut.

Germania a introdus pentru prima dată un salariu minim național de 8,50 EUR (9,54 USD) în 2015.

Sprijinul pentru salariile minime în Europa a crescut pe măsură ce puterea sindicatelor a scăzut. Comisia Europeană declară că a existat o scădere a proporției de lucrători din UE acoperiți de contracte colective între 2000 și 2015, cu scăderi deosebit de puternice în Europa Centrală și de Est.

Un nou proiect de lege a UE anunțat la începutul acestei luni urmărește să întărească salariile minime în bloc cu noi cerințe.

„În timpul crizei anterioare, scăderea salariilor minime și desființarea negocierilor colective sectoriale a fost medicamentul dur prescris multor state membre”, a declarat membrul Parlamentului UE Agnes Jongerius, care a sponsorizat măsura, într-un comunicat. „Acum, ne luptăm pentru a crește salariul minim legal și pentru a consolida negocierile colective în Europa”.

Salariul minim al Germaniei este deja printre cele mai mari din Uniunea Europeană.

×
Subiecte în articol: Germania crestere salarii Olaf Scholz
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close