Antena 3 International News Asasinul mafiot care l-a ucis într-un atac cu bombă pe judecătorul italian Giovanni Falcone, eliberat din închisoare

Asasinul mafiot care l-a ucis într-un atac cu bombă pe judecătorul italian Giovanni Falcone, eliberat din închisoare

de Adrian Iclozan    |    01 Iun 2021   •   17:07
Asasinul mafiot care l-a ucis într-un atac cu bombă pe judecătorul italian Giovanni Falcone, eliberat din închisoare
Sursa foto: cnn.com

Giovanni Brusca, fost membru al mafiei siciliene și cel care a detonat bomba care l-a ucis pe judecătorul italian Giovanni Falcone în 1992, a fost eliberat din închisoare.

Momentul a stârnit furie și durere printre rudele în viață ale victimelor sale, relatează CNN.

Asasinarea lui Falcone, urmată după două luni de uciderea unui alt magistrat anti-Mafia, Paolo Borsellino, a constituit unui dintre cele mai cunoscute episoade din lupta lungă și marcată de violență a autorităților italiene cu crima organizată.

Giovanni Brusca, acum în vârstă de 64 de ani, a fost arestat în 1996, la patru ani după atacul în care au murit judecătorul Falcone, soția acestuia și trei polițiști. 

El a acceptat să colaboreze cu poliția și să-i trădeze pe membrii grupării mafiote, ajutând procurorii la reprimarea clanurilor de răufăcători.

Fostul mafiot, cunoscut drept "măcelarul de oameni", și-a mărturisit rolul în peste 100 de crime.

Între cele mai odioase s-a numărat uciderea unui copil de 14 ani, Giuseppe di Matteo. 

Di Matteo a fost omorât pentru că era fiul unui informator.

Corpul său a fost dizolvat în acid.

Dezaprobare și tristețe printre rudele victimelor "măcelarului de oameni"

"A colaborat cu justiția doar pentru avantaje, nu a fost o alegere intimă, personală", a declarat pentru Corriere della Sera Rosaria Costa, văduva unuia dintre polițiștii care au murit în atacul cu bombă asupra judecătorului Falcone. 

Maria Falcone, sora judecătorului asasinat, s-a declarat "întristată" de vestea că Brusca a părăsit închisoarea.

Fostul mafiot a pus la dispoziția anchetatorilor informații în legătură cu mai multe atacuri mortale lansate de Cosa Nostra în anii '80 și '90 din secolul trecut și a depus mărturie într-un proces în legătură cu presupusele negocieri între oficialitățile italiene și mafioți, în vederea opririi atacurilor cu bombă.

Giovanni Brusca a mai părăsit închisoarea în câteva rânduri. Acum a fost eliberat pentru o perioadă de probă de patru ani.

Matteo Salvini: Nu este justiția pe care o merită italienii

"Indiferent de ce se poate crede cu privire la atrocitățile pe care le-a comis la timpul respectiv, a existat o colaborare. Să nu uităm că ne-a dat informații și despre atacurile cu bombă din Sicilia, și despre cele din Italia peninsulară", a declarat procurorul-șef anti-mafia Federico Cafiero De Raho.

"Evident, judecătorii au considerat că acesta este perioada de detenție potrivită", a adăugat acesta.

Mai mulți politicieni italieni au condamnat eliberarea lui Brusca. Între aceștia, și Matteo Salvini, șeful partidului de extremă-dreapta Liga

"Nu aceasta este 'justiția' pe care o merită italienii", a comentat el.

Foto: Giovanni Brusca în timpul arestării din 1996

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
x close