Antena 3 CNN International News Grup preistoric de Homo Sapiens, necunoscut până acum, descoperit de arheologi

Grup preistoric de Homo Sapiens, necunoscut până acum, descoperit de arheologi

Oasele unei adolescente care a murit cu peste 7.000 de ani în urmă pe insula indoneziană Sulawesi spun povestea unui grup de Homo Sapiens necunoscut până acum, potrivit CNN.

Grup preistoric de Homo Sapiens, necunoscut până acum, descoperit de arheologi
Sursa foto: Hasanuddin University
de Mia Lungu    |    26 Aug 2021   •   19:06

Această ramură distinctă a arborelui genealogic uman nu a fost descoperită nicăieri altundeva în lume, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista Nature.

„Am descoperit prima mostră de ADN uman preistoric în regiunea insulară dintre Asia și Australia, cunoscută drept 'Wallacea', aceasta oferind o nouă perspectivă cu privire la diversitatea genetică și istoria oamenilor preistorici din această zonă puțin înțeleasă a lumii”, afirmă Adam Brumm, profesor de arheologie la Universitatea Griffith din Australia și coautor al studiului.

„Trebuie să fi făcut asta folosind ambarcațiuni relativ sofisticate întrucât nu exista niciun pod terestru între insule, nici măcar în timpul vârfurilor de glaciațiune din timpul ultimei ere glaciare când nivelul global al oceanelor era cu până la 140 de metri mai scăzut decât în prezent”, afirmă Brumm.

„Anterior se credea că prima dată când oamenii cu gene asiatice au intrat în Wallacea a fost în urmă cu 3.500 de ani când fermieri vorbitori de austroneziană din Taiwanul Neolitic au navigat prin Filipine ajungând în Indonezia”, povestește Adam Brumm.

„Descoperirea sugerează că în regiune a existat un grup distinct de oameni moderni despre care nu am avut nicio idee până acum întrucât siturile arheologice sunt atât de rare în Wallacea, la fel ca rămășițele umane preistorice”, explică acesta.

„În prezent nu există niciun descendent al acestui grup de oameni”, subliniază arheologul.

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close