Antena 3 CNN International News Ofensivă brutală a talibanilor afgani: au cucerit Herat, al treilea cel mai mare oraș din țară. Acum controlează 11 capitale regionale

Ofensivă brutală a talibanilor afgani: au cucerit Herat, al treilea cel mai mare oraș din țară. Acum controlează 11 capitale regionale

Talibanii afgani au preluat, joi seară controlul orașului Herat, capitală a provinciei cu același nume și al treilea cel mai mare oraș din țară după Kabul și Kandahar, anunță CNN.

Ofensivă brutală a talibanilor afgani: au cucerit Herat, al treilea cel mai mare oraș din țară. Acum controlează 11 capitale regionale
de Adrian Iclozan    |    12 Aug 2021   •   19:33

Herat a căzut în mâinile islamiștilor după ce, în cursul dimineții de joi, aceștia au cucerit Ghazni o capitală provincială aflată pe traseul spre capitala Kabul.

La fel cum au procedat și în alte orașe importante, militanții au pus stăpânire pe instituțiile guvernamentale.

Ei au fost întâmpinați de forcuri de armă sporadice la una dintre clădiri, în timp ce restul orașului a trecut pe tăcute sub controlul insurgenților, relatează martori citați de Associated Press.

Herat a fost sub asediul talibanilor în ultimele două săptămâni.

Un prim val ofensiv a fost contracarat de forțele conduse de veteranul Ismail Khan, însă joi după-amiază insurgenții au străpuns liniile de apărare.

Potrivit parlamentarului afgan Semin Barekzai, unii dintre oficialii guvernamentali din oraș au scăpat cu fuga.

Talibanii, stăpâni pe o treime din capitalele provinciilor afgane

După victoriile în Herat și Ghazni, insurgenții au preluat controlul în 11 capitale regionale din cele 34 ale Afganistanului.

Ghazni se află la 150 de kilometri sud de capitală, pe o autostradă ce leagă Kabul de Kandahar, al doilea oraș din țară, ca mărime. și "căminul spiritual" al islamiștilor.

Practic, talibanii se află acum în poziția de a izola capitala afgană de restul țării, întrucât controlează regiuni-cheie atât la nord, cât și la sud de Kabul.

Estimări realizate de serviciile de informații americane au arătat că islamiștii ar putea cuceri Kabul în 90 de zile.

Alte estimări arătau că insurgenții ar putea izola capitala într-un interval de 30 până la 60 de zile.

Guvernatorul din Ghazni, arestat după ce a "predat" orașul

Capitala regională a regiunii omonime, Ghazni a căzut în mâinile talibanilor joi dimineață, după lupte "îndelungate și intense", a confirmat Nasir Ahmad Faqiri, șeful consiliului provincial.

La rândul său, un purtător de cuvânt al talibanilor a anunțat pe Twitter că insurgenții au preluat controlul orașului și au ocupat biroul guvernatorului, sediul poliției și închisoarea orășenească.

La câteva ore după căderea orașului Ghazni, forțele de securitate afgane l-au arestat pe Dawood Laghmani, guvernatorul provinciei.

Șeful consiliului provincial din Ghazni a spus că Laghmani s-a predat talibanilor. El ar fi încheiat un târg cu insurgenții, pentru a pleca viu din oraș în schimbul capitulării.

Laghmani, adjunctul său și șeful său de personal au fost încarcerați în Maidan Wardak, provincia care se află între Kabul și Ghazni.

Kandahar, următorul pe lista insurgenților

În prezent, după ce au ajuns în poziția de a izola Kabul, talibanii anunță că își concentrează eforturile ofensive la Kandahar, al doilea mare oraș din Afganistan.

Miercuri, islamiștii anunțau că au preluat controlul închisorii și că au eliberat 1.000 de prizonieri.

Ei au distribuit o înregistrare video menită să le susțină afirmațiile.

Gul Ahmad Kamin, un membru al Parlamentului afgan, a confirmat că o sală de nunți din Kandahar, aflată în prima linie a forțelor afgane până recent este acum sub controlul islamiștilor.

Obiectivul se află la doar 600 de metri de închisoarea orașului.

Foto: insurgenți islamiști la Ghazni

×
Subiecte în articol: Herat talibani Ghazni Afganistan
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close