Antena 3 CNN International News Furtuna Ida paralizează nord-estul SUA. Zeci de oameni au murit în New York, New Jersey și Maryland în inundații catastrofale

Furtuna Ida paralizează nord-estul SUA. Zeci de oameni au murit în New York, New Jersey și Maryland în inundații catastrofale

Cel puțin 27 de oameni și-au pierdut viața în statele americane New York, New Jersey și Maryland în inundațiile provocate de furtuna Ida, în avansul său către zona nord-estică a Statelor Unite. Bilanțul provizoriu include un copil de 2 ani, anunță CNN.

Furtuna Ida paralizează nord-estul SUA. Zeci de oameni au murit în New York, New Jersey și Maryland în inundații catastrofale
Sursa foto: cnn.com
de Adrian Iclozan    |    02 Sep 2021   •   16:50

Poliția din New York a precizat că o femeie de 86 de ani, din Queens, a fost găsită moartă în subsolul casei de fiul ei.

Alte persoane și-au găsit sfârșitul în diverse zone din marele oraș.

În total, primarul din New York, Bill de Blasio, a confirmat 9 decese în urma inundațiilor.

În Passaic, New Jersey, cadavrul unui bărbat de aproximativ 70 de ani a fost recuperat din mijlocul apelor după ce mașina în care se afla a fost luată de viitură, a spus primarul orașului, Hector Lora, pentru CNN.

Salvatorii au fost împinși de ape sub vehicul, fiindu-le practic imposibil să ajute victima, a precizat ea.

Tot în New Jersey, primarul orașului Elizabeth declarat că patru persoane au murit în același imobil. Este vorba de un cuplu de septuagenari, fiul lor și un vecin al familiei.

Imagini difuzate de CNN relevă o mică parte din urmele trecerii Ida prin statul New Jersey: în Bloomfield, pe Broughton Avenue, se văd mașini abandonate, împrăștiate de-a lungul bulevardului. În Clifton, o ambulanță este pe jumătate înghițită de ape.

Victime ale furtunii sunt și în statul Maryland. Poliția de aici a anunțat că o persoană în vârstă de 19 ani, care a fost găsită moartă într-un complex rezidențial inundat.

New York, paralizat de ape. A fost declarată starea de urgență

La New York City, apele au paralizat metropola, după cum a declarat guvernatorul statului american, Kathy Hochul, care a preluat funcția cu doar 9 zile în urmă, după ce predecesorul său, Andrew Cuomo, a demisionat în urma unui scandal sexual.

Aceasta le-a cerut rezidenților să rămână în case și să verifice care este situația celor apropiați.

Guvernatorul, dar și alți oficiali, au arătat că precipitațiile au atins un nivel nemaiîntâlnit iar oamenii au fost prinși cu garda jos și au fost șocați de rapiditatea și anvergura revărsării de ape.

"Oamenii credeau că pot coborî în siguranță în subsol sau să ia trenul și, dintr-o dată, acest eveniment meteorologic fără precedent a schimbat totul și New York City a fost efectiv paralizat", a spus Hochul.

Autoritățile statului New York au declarat stare de urgență joi dimineață și a fost instituită o interdicție de călătorie până la ora 5 a.m., ora locală (ora 12 în România).

Cantitatea de precipitații măsurată în Central Park a depășit recordul stabilit secolul trecut. 

Echipele de intervenție lucrau, joi, la restabilirea alimentării cu energie electrică și a linilor de transport în metropolă și în alte regiuni ale statului.

Ce a lăsat în urmă Ida, pe unde a trecut

Peste 1,17 milioane de oameni au rămas fără curent electric în timp ce fenomenul meteorologic Ida, inițial uragan de gradul 4, apoi furtună tropicală, a avansat din zona Golfului Mexic spre nord-estul SUA.

Cel mai mulți dintre cei care nu mai au energie electrică se află în Louisiana - peste 900.000 de mii de oameni.

Alte mii sau zeci de mii de persoane afectate sunt în statele Mississippi, Virginia, Virginia de Vest, Maryland, Delaware, Pennsylvani, New Jersey, New York, Connecticut, Massachusetts și Rhode Islands.

×
Subiecte în articol: Furtuna Ida New York New Jersey
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close