Antena 3 CNN International News Povestea lui "Iisus cel tactic": cunoscător al Bibliei, americanul Joshua Jones se întoarce acasă într-un sicriu după ce a luptat în Ucraina

Povestea lui "Iisus cel tactic": cunoscător al Bibliei, americanul Joshua Jones se întoarce acasă într-un sicriu după ce a luptat în Ucraina

Joshua Jones, soldatul american de 24 de ani care a murit pe frontul din Ucraina, va ajunge la familia sa din Tennessee.

Povestea lui "Iisus cel tactic": cunoscător al Bibliei, americanul Joshua Jones se întoarce acasă într-un sicriu după ce a luptat în Ucraina
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Oct 2022   •   16:01

Cadavrul lui Jones a fost predat de trupele ruse armatei ucrainene în cadrul unei operațiuni la care a asistat și o echipă a CNN.

Corespondentul Clarissa Ward a relatat eforturile depuse de ucraineni pentru recuperarea trupului neînsuflețit, a cărui recuperare a adus ușurare familiei sale din SUA.

Jones era cunoscut camarazilor săi din Ucraina drept "Iisus cel tactic". I se spunea astfel pe seama părului său lung dar și a cunoașterii, în detaliu, a Bibliei.

Pentru mama sa era pur și simplu "Joshy".

După ce a fost ucis, pașaportul și legitimația militară a lui Jones au apărut pe rețelele sociale din Rusia și folosite drept argument în narațiunile propagandei ruse conform căreia "mercenarii americani" luptă de partea Kievului.

După vestea decesului lui Jones, parlamentarii ucraineni Alexander Trukin şi Alexander Kovaliov au lucrat neîncetat pentru a-i recupera și repatria trupul neînsuflețit.

Eforturile lor au fost încununate de succes în această săptămână.

Pentru transferul cadavrului a fost negociat un armistițiu de două ore

Legiuitorii ucraineni spun că "Jones este un erou la fel ca și soldații ucraineni căzuți pe front".

"Așa că ar trebui să facem tot posibilul pentru a-l repatria și a-l trimite familiei", adaugă ei.

Transferul, negociat mult timp înainte, are loc în "teritoriul nimănui" din Zaporojie, o zonă pe care rușii o controlează doar parțial.

Un steag alb improvizat este asamblat pentru momentul transferului.

Un armistițiu de două ore a fost convenit de ambele părți pentru ca operațiunea să fie posibilă.

O echipă de criminaliști este pregătită să preia rămășitele pământești ale lui Jones. Predarea propriu-zisă are loc dincolo de un deal iar echipa CNN nu are voie să meargă acolo.

Mama lui Jones: "S-a născut să fie soldat. A fost botezat după bătălia de la Ierihon"

Unul dintre membrii echipei de transfer capturează momentul în care trupul lui Joshua Jones este adus pe teritoriul sub control ucrainean, în timp ce forțele ruse supraveghează.

Odată cu cadavrul, au fost returnate și obiectele personale ale americanului.

"Aceasta este cruciulița pe care o purta. Era un tip foarte religios", spune unul dintre parlamentarii ucraineni.

După succesul operațiunii de transfer, mama lui Joshua, Misty Gossett, va avea în curând șansă să îşi ia adio de la fiul ei.

"Joshua a fost un soldat. S-a născut să fie soldat. A fost numit după bătălia de la Jericho (Ierihon) şi a dovedit că și-a purtat în mod curajos acest nume. Şi simt că greautatea întregii lumi mi-a fost luată de pe umeri", a declarat ea.

×
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close