Antena 3 CNN International News Imaginile dezastrului, în SUA, după unul dintre „cele mai mari focare de tornade din istorie”. Peste 80 de morți

Imaginile dezastrului, în SUA, după unul dintre „cele mai mari focare de tornade din istorie”. Peste 80 de morți

Fenomenele meteo extreme au lăsat în urmă imagini dezastruoase, în SUA. Joe Biden a catalogat evenimentele ca unul dintre ”cele mai mari focare de tornade din istorie”. Autoritățile se tem că numărul morților poate să treacă cu mult de 80.

Imaginile dezastrului, în SUA, după unul dintre „cele mai mari focare de tornade din istorie”. Peste 80 de morți
Sursa foto: CNN
de Cerasela Stafie    |    12 Dec 2021   •   11:51

Furtunile au dezlănțuit tornade devastatoare vineri seara și sâmbătă dimineața în mai multe părți din centrul și sudul Statelor Unite, Multe clădiri s-au transformat în moloz zeci de oameni au murit.  Oficialii se teme că numărul morților ar putea depăși cu mult 80.

Numai în Kentucky, guvernatorul statului spune că peste 70 de persoane ar fi putut muri după „una dintre cele mai grele nopți din istorie”.

Printre cele mai semnificative daune: tornadele sau vânturile puternice au prăbușit o fabrică de lumânări din Kentucky, unde se aflau aproximativ 110 oameni, un depozit Amazon din vestul Illinois și un azil de bătrâni din Arkansas. Fiecare dintre aceste evenimente s-au soldat cu pierderi de vieți. Echipele de salvatori răscolesc în mormanele de dărâmături, căutându-i pe oamenii dispăruți. 

Peste 30 de tornade au fost raportate în cel puțin șase state, inclusiv Missouri, Tennessee și Mississippi. Numărul oficial al morților din Kentucky nu a fost publicat; au fost raportate decese în Arkansas (două), Tennessee (patru), Illinois (șase) și Missouri (două).

„Sunt destul de sigur că numărul (n.r.- oamenilor uciși în Kentucky) este peste 70... ar putea, de fapt, să depășească 100 înainte de a se termina ziua”, a declarat guvernatorul Kentucky Andy Beshear, sâmbătă târziu. „Nivelul dezastrului nu se compară cu nimic din ce am văzut vreodată”.

Guvernatorul a mai transmis și că 40 de oameni au fost scoși în viață de sub dărâmături. În schimb, imaginile sunt dramatice și în alte zone ale statului. Acesta a explicat că ș-a vizitat bunicul, după fenomenele meteo extreme.

„La un stradă de casa bunicului meu, nu există nicio casă în picioare și nu știm unde sunt toți acești oameni”, a spus Beshear.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

A fost declarată stare de urgență în Kentuky

Garda Națională și personalul de stat din Kentucky se deplasează în zonele puternic afectate pentru percheziții „de la casă la casă” și pentru curățarea zonelor, a declarat Beshear.

Numărul morților din stat nu a fost contorizat până în prezent statul american. În afară de dezastrul de la fabrica de lumânări, decese au mai fost raportate în comitatul Warren, fiind vorba și de copii, după cum au precizat autoritățile.

"Vreau să mulțumesc fiecărui angajat local de gestionare a situațiilor de urgență, ofițer de poliție și pompier. Aceasta a fost una dintre cele mai grele nopți din istoria Kentucky. Este greu de exprimat în cuvinte", a spus guvernatorul într-o declarație.

”Amintiți-vă, fiecare dintre aceste vieți pierdute sunt copii ai lui Dumnezeu, de neînlocuit pentru familiile și comunitățile lor. Dar vom trece prin asta. Vom reconstrui. Suntem oameni puternici, rezistenți. Acesta este un stat care rămâne puternic," a adăugat.

Reacția lui Biden

Casa Albă a spus transmic că Biden a aprobat, printr- o declarație federală, starea de urgență pentru Kentucky.

Președintele Joe Biden a declarat, sâmbătă, că a monitorizat îndeaproape situația și a discutat cu guvernatorii statelor care au fost grav afectate de unul dintre „cele mai mari focare de tornade din istoria noastră”.

„Vreau să subliniez ceea ce le-am spus tuturor guvernanților, guvernul federal va face totul, tot ce putem face pentru a ajuta”, a spus el, adăugând că va trimite Garda Națională în statele care consideră că este necesar.

Biden a mai precizat și că va călători în zonele afectate, când o va putea face fără să încurce. „Când apare un președinte, el apare cu o mulțime de personal, o mulțime de vehicule, o mulțime de -- putem sta în cale, fără să intenționăm acest lucru. Lucrez cu guvernatorul Kentucky-ului și cu alții care ar putea dori ca eu să fiu acolo, m-am asigurat că venim în ajutor când ne ducem și că nu vom împiedica salvarea și recuperarea, dar intenționez să mă duc.”

„Mă doare inima pentru acești oameni în acest moment, inclusiv pentru salvatori, inclusiv pentru povara asupra lor. Cred doar că trebuie să continuăm. Trebuie să ne concentrăm. Și acesta va fi în centrul atenției mele până când vom termina asta," a adăugat liderul de la Casa Albă.

×
Parteneri
Pensia care dispare de la 1 septembrie 2024
x close