Antena 3 CNN International News Imaginile din satelit arată o accelerare a mișcării echipamentelor militare ale Rusiei către Ucraina

Imaginile din satelit arată o accelerare a mișcării echipamentelor militare ale Rusiei către Ucraina

Noile imagini din satelit, obținute de CNN, arată că o bază mare care deținea tancuri rusești, artilerie și alte blindaje din apropierea graniței cu Ucraina a fost în mare parte golită, echipamentul fiind aparent mutat mult mai aproape de frontieră în ultimele zile.

Imaginile din satelit arată o accelerare a mișcării echipamentelor militare ale Rusiei către Ucraina
Sursa foto: Twitter/CNN
de Alexandra Ionescu    |    07 Feb 2022   •   13:12

Baza se află la Yelnya, la sud-est de orașul Smolensk și la aproximativ 260 de km de granița cu Ucraina. Cantități mari de arme au fost mutate acolo la sfârșitul anului 2021 - inclusiv aproximativ 700 de tancuri, vehicule de luptă de infanterie și lansatoare de rachete balistice.

O mare parte din acest echipament a dispărut acum, conform imaginilor radar prin satelit achiziționate pe 6 februarie. Norii a împiedicat realizarea de imagini fotografice a site-ului cu câteva zile înainte. Imaginile arată urmele vehiculelor care pleacă.

Stephen Wood, director senior la compania de imagini prin satelit Maxar, a declarat pentru CNN: „Mi se pare că o cantitate considerabilă de vehicule [tancuri, artilerie autopropulsată și alte vehicule de sprijin] au plecat din parcul de vehicule din nord-est; vehicule blindate suplimentare au plecat. din parcul de vehicule mai central.”

Konrad Muzyka, expert în urmărirea mișcărilor militare de la Rochan Consulting, spune că ceea ce s-a întâmplat la Yelnya este una dintre câteva „schimbări importante în componența forțelor ruse și a locațiilor acestora”.

El a declarat pentru CNN: „Intră în noua etapă a construcției în care vedem că unități pre-poziționate sunt echipate cu personal suplimentar și că echipamentul este probabil mutat în zonele de desfășurare”.

Clipurile de pe rețelele de socializare filmate în ultimele zile arată unele dintre aceste echipamente pe trenuri și drumuri mult mai la sud, în regiunea Bryansk, care este aproape de Ucraina. Armura și vehiculele sunt identificabile din aceleași unități care au fost prepoziționate la Yelnya.

„Acum există mai mulți indicatori care sugerează că trupele au început să se desfășoare în taberele de avans pentru a se alătura cu echipamentul lor prepoziționat”, scrie Thomas Bullock, analist la Janes. „Videoclipul postat pe rețelele de socializare indică că unele trupe din Siberia, ale căror echipamente au fost deja mutate în locuri din Smolensk și Bryansk, sunt în proces de desfășurare”.

Un document al serviciilor secrete americane din 3 decembrie 2021 includea imagini din satelit care arătau că situl de la Yelnya era gol în iunie - dar până în noiembrie a fost casa a cinci grupuri tactice de batalion, fiecare dintre ele conţinând aproximativ 1.000 de trupe şi elemente de sprijin. O mare parte din echipament aparține Armatei 41 de arme combinate, care are sediul în mod normal în districtul militar central al Rusiei și are sediul în Novosibirsk, în Siberia.

Muzyka spune că există mișcări substanțiale rusești în alte părți. „Observam un aflux masiv de vehicule și personal în Kursk”, a scris el duminică pe Twitter. Kursk se află la aproximativ 100 de kilometri de granița cu Ucraina.

Phillip Karber de la Fundația Potomac din Washington, care a studiat și mișcările trupelor ruse în detaliu, a declarat pentru CNN: „Cea mai puternică formație ofensivă a Rusiei - Armata de tancuri a Primei Gărzi care este în mod normal staționată în zona Moscovei - s-a deplasat spre sud 400 de kilometri, și se regrupează în zona optimă pentru o ofensivă blindată rapidă pe ruta de invazie Khursk-Kiev.”

Duminică, consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat pentru ABC News: „Credem că există o posibilitate foarte clară ca Vladimir Putin să ordone un atac asupra Ucrainei. Ar putea lua o serie de forme diferite. Se poate întâmpla mâine sau ar putea dura încă câteva săptămâni.”

Separat, oficialii americani au declarat pentru CNN în weekend că președintele rus Vladimir Putin a adunat acum 70% din personalul militar și armele de la granițele Ucrainei de care ar avea nevoie pentru o invazie la scară largă a țării.

Kremlinul a negat în repetate rânduri orice plan pentru o ofensivă militară împotriva Ucrainei.

×
Subiecte în articol: imagini satelit trupe Rusia Ucraina armata militari
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close