Antena 3 CNN International News India, devastată de COVID-19, se pregăteşte de impactul cu ciclonul Tauktae

India, devastată de COVID-19, se pregăteşte de impactul cu ciclonul Tauktae

India a evacuat peste 135.000 de oameni pe coasta de vest a țării înainte de sosirea ciclonului "extrem de sever" Tauktae, care va ajunge pe uscat luni şi care aduce rafale de vânt cu viteze de peste 160 km/h.

India, devastată de COVID-19, se pregăteşte de impactul cu ciclonul Tauktae
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Ionescu    |    18 Mai 2021   •   13:41

Gujarat, stat din vestul Indiei, se pregateste pentru impactul cu ciclonul Tauktae, despre care se spune ca ar fi cea mai puternica furtuna din regiune, din 1998. 

Ciclonul va lovi în noaptea de luni spre marţi, meteorologii susţinând că Tauktae s-a transformat "într-o furtună ciclonică extrem de severă", iar specialiştii susţin că acesta va aduce inclusiv rafale de vânt care vor atinge şi depăşi 160 kmh.

În ultimele doua zile, pe fondul precipitaţiilor abundente care au însoţit ciclonul, cel puţin 20 de persoane au murit, în vreme ce zeci de mii de oameni au fost evacuaţi.

Marina indiană a declarat că mai mult de 125 de persoane au fost date dispărute pe mare, după ce barja le-a fost scufundată de ciclonul Tauktae, care a lovit coasta de vest a Indiei.

Operațiunile de salvare a muncitorilor care foloseau barja ca baza pentru lucrările de pe platformele petroliere au reușit să salveze aproape 150 dintre ei. Potrivit rapoartelor, și alte vase sunt în derivă pe mare.

Ciclonul Tauktae vine pe fondul unui al doilea val devastator de COVID-19, unul care a copleşit sistemul de sănătate al Indiei. Spitalele sunt pline până la refuz, iar mii de oameni bolnavi se luptă să primească îngrijire specializată.

În aceasă luni au fost raportate 281.386 de cazuri și peste 4.000 de decese, deși țara a înregistrat un declin comparativ cu înregistrările de două săptămâni în urmă.

Până în data de 15 mai, 266.207 de persoane pierduseră lupta cu noul coronavirus, însă experţii susţin că numărul morţilor ar fi mult mai mare.

Autorităţile indiene se tem că ciclonul Tauktae va accelera şi răspândirea infecţiei cu coronavirus, mai ales pentru că 150.000 de persoane care trăiesc în zonele joase de coastă au fost strămutate în lcuri mai înalte, în adăposturi supraaglomerate.

Coasta indiană este adesea lovită de cicloni, una dintre ultimele decembrie, când Burevi a lovit sudul țării, ucigând cel puțin șapte și avariate sute de case.

În mai 2020, superciclonul Amphan a ucis peste o sută de oameni în India şi Bangladesh, într-unul dintre cele mai grave evenimente de acest gen din ultimii ani.

×
Subiecte în articol: india ciclon COVID-19
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close