Antena 3 CNN International News Înființarea unei zone de excludere aeriană în Ucraina ar putea duce la „război cu drepturi depline în Europa”

Înființarea unei zone de excludere aeriană în Ucraina ar putea duce la „război cu drepturi depline în Europa”

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că instituirea unei zone de excludere aeriană în Ucraina de către Statele Unite și aliații săi din NATO ar putea duce la un ”război cu drepturi depline în Europa”. El a spus că Washingtonul va continua să lucreze cu aliații săi pentru a le oferi ucrainenilor mijloace de a se apăra de agresiunea rusă.

Înființarea unei zone de excludere aeriană în Ucraina ar putea duce la „război cu drepturi depline în Europa”
Sursa foto: Hepta.ro
de Cerasela Stafie    |    04 Mar 2022   •   23:10

”Singura modalitate de a implementa efectiv ceva o zonă de excludere aeriană este să trimitetem avioane NATO în spațiul aerian ucrainean și să doborâm avioane rusești, iar asta ar putea duce la un război cu drepturi depline în Europa. Președintele Biden a fost clar că nu vom intra într-un război cu Rusia”, a declarat Blinken în timpul unei conferințe de presă vineri la Bruxelles, unde se întâlnește cu aliații europeni după invazia Rusiei în Ucraina.

”Dar facem eforturi extraordinare cu aliații și partenerii pentru a oferi ucrainenilor mijloacele necesare pentru a se apăra eficient și, desigur, vedem în fiecare zi eroismul lor extraordinar, precum și rezultate foarte, foarte reale în ceea ce fac pentru a realiza asta”, a spus secretarul de stat american.

”Ne uităm în fiecare zi la ce tehnologii, ce capacități, putem livra în mod eficient Ucrainei pentru a se apăra, iar aceasta este o conversație continuă, care are loc literalmente zilnic atât cu Ucraina și oficialii guvernamentali, cât și între aliați și parteneri. Prin urmare, accentul principal este să ne asigurăm că orice oferim poate fi folosit, utilizat în mod eficient și în timp util”, a spus Blinken.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut NATO și aliaților occidentali să impună o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei, pe fondul invaziei în curs de desfășurare de către Rusia și al bombardamentelor aeriene ale orașelor sale.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat joi că aplicarea unei zone de excludere a zborului deasupra Ucrainei este o decizie a NATO, dar că ar fi ”un pas prea departe”, cu un ”risc real de escaladare și un risc real de un posibil al treilea război internațional”.

Șeful NATO a declarat vineri că o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei nu este o opțiune luată în considerare de alianță. ”Am convenit că nu ar trebui să avem avioane NATO care să opereze peste spațiul aerian ucrainean sau trupe NATO pe teritoriul ucrainean”, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg la o conferință de presă la Bruxelles.

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close