Antena 3 CNN International News Instanța supremă a Japoniei spune că guvernul nu este responsabil pentru dezastrul de la Fukushima

Instanța supremă a Japoniei spune că guvernul nu este responsabil pentru dezastrul de la Fukushima

Guvernul japonez nu este răspunzător pentru daunele cerute de persoanele ale căror vieți au fost devastate de dezastrul nuclear de la Fukushima, a declarat vineri instanța supremă a țării, prima decizie de acest fel dintr-o serie de cazuri similare.

Instanța supremă a Japoniei spune că guvernul nu este responsabil pentru dezastrul de la Fukushima
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    18 Iun 2022   •   13:28

Efectul hotărârii ca precedent va fi urmărit îndeaproape, a spus mass-media.

Un tsunami masiv declanșat de un cutremur cu magnitudinea de 9,0 în largul coastei de nord-est a Japoniei la 11 martie 2011 a lovit centrala electrică Fukushima Daiichi a Tokyo Electric Power (Tepco), provocând cel mai mare dezastru nuclear de la Cernobîl și forțând sute de mii de oameni să plece din casele lor.

Reclamanții au cerut despăgubiri atât de la Tepco, cât și de la țară în mai multe procese colective, iar în martie, Curtea Supremă a menținut ordinul ca Tepco să plătească despăgubiri de 1,4 miliarde de yeni pentru aproximativ 3.700 de persoane.

Secretarul șef al cabinetului japonez, Hirokazu Matsuno, a refuzat să comenteze direct atunci când a fost întrebat despre hotărâre la o conferință de presă, deși a spus că este la curent.

„Indiferent de hotărâre, vom rămâne aproape de cei afectați de dezastru și vom continua să facem tot posibilul pentru reconstrucția și renașterea orașului Fukushima”, a spus el.

Aproximativ 470.000 de oameni au fost nevoiți să evacueze în primele zile după dezastru, iar zeci de mii rămân în imposibilitatea de a se întoarce chiar și acum.

Instanțele inferioare au avut păreri diferite cu privire la amploarea responsabilității guvernului de a prevedea dezastrul și a ordonat Tepco să ia măsuri pentru a-l preveni.
i

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close