Antena 3 CNN International News Iranul caută ajutor nuclear în Rusia după ce a trimis dronele cu care Moscova a distrus sistemul energetic din Ucraina

Iranul caută ajutor nuclear în Rusia după ce a trimis dronele cu care Moscova a distrus sistemul energetic din Ucraina

Iranul caută ajutorul Rusiei pentru a-și consolida programul militar nuclear.

Iranul caută ajutor nuclear în Rusia după ce a trimis dronele cu care Moscova a distrus sistemul energetic din Ucraina
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Noi 2022   •   13:55

Informația provine de la oficiali ai serviciilor de informații americane, relatează CNN.

La rândul său, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a indicat, săptămâna trecută, că Iranul vrea să obțină din Rusia asistență pentru programul său nuclear, în schimbul sprijinului militar - constând în drone de luptă și rachete - pe care l-a acordat Moscovei.

Totuși, informațiile obținute de SUA nu indică faptul că Moscova și Teheranul ar fi ajuns la o înțelegere în acest sens.

Potrivit serviciilor americane, Iranul a cerut Rusiei ajutor pentru achiziționarea de materiale nucleare și pentru fabricarea combustibilului nuclear

Combustibilul ar fi destinat alimentării reactoarele nucleare iraniene, urmând să scurteze timpul efectiv până când Teheranul ar dispune suficient material fisionabil pentru a crea o armă nucleară.

Iranienii se tem că, dacă acordul nuclear cu marile puteri este "resuscitat", SUA se vor retrage din el

În timp ce, deocamdată, nu este clar dacă Rusia a fost de acord să furnizeze asistența solicitată, CNN amintește, în context, că Moscova s-a opus ideii ca Iranul să se doteze cu arme nucleare.

Noul demers al autorităților iraniene pare să fie motivat de estimarea acestora că un acord nuclear cu marile puteri - care ar presupune ridicarea sancțiunilor internaționale la adresa republicii islamice - fie nu va fi posibil, fie nu va dura.

Iranienii cred că o nouă administrație americană, controlată de republicani, ar putea retrage SUA dintr-un nou acord, așa cum a procedat Donald Trump în 2018.

Foto: simbol de avertizare asupra pericolului de radiații

×
Subiecte în articol: Iran nuclear Rusia drone Ucraina
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close