Antena 3 CNN International News Israel anunță că transferă palestinenilor un milion de doze de vaccin anti-COVID care "expiră curând"

Israel anunță că transferă palestinenilor un milion de doze de vaccin anti-COVID care "expiră curând"

Guvernul israelian a anunțat că face demersuri pentru transferul a cel puțin un milion de doze de vaccin anti-coronavirus către Autoritatea Palestiniană.

Israel anunță că transferă palestinenilor un milion de doze de vaccin anti-COVID care "expiră curând"
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    18 Iun 2021   •   19:23

Declarația oficială spune că stocul între 1 milion și 1,4 milioane de doze de produs Pfizer-BioNTech "expiră curând" și reprezintă "un surplus" față de nevoile curente ale țării.

Documentul nu precizează cât timp mai are Autoritatea Palestiniană să administreze dozele înainte ca acestea să expire.

Ca parte a operațiunii, un transport de vaccin Pfizer destinat Autorității Palestiniene mai târziu în cursul acestui an va fi livrat în prezent Israelului.

Autoritatea Palestiniană, condusă de Mahmud Abbas, administrează teritoriile palestiniene din Cisiordania în timp ce palestinienii din Gaza sunt sub conducerea grupării islamiste Hamas.

Israelul a câștigat prestigiu internațional pentru succesul campaniei naționale de vaccinare, fiind, în paralel, criticat pentru că nu a asigurat vaccin și pentru palestinienii din Cisiordania și Gaza, obligație pe care statul evreu o are în baza Convenției de la Geneva. 

Guvernul israelian a susținut însă că este exonerat de obligația de a furniza vaccin palestinienilor de Acordul de la Oslo din 1993, care a transferat Autorității Palestiniene răspunderea pentru constituirea rezervelor medicale.

De la începutul acestei săptămâni, Israelul are un nou guvern de coaliție, condus de Naftali Bennett, care a înlocuit cabinetul lui Benjamin Netanyahu, prim-ministrul israelian care a deținut această funcție timp de 12 ani.

×
Subiecte în articol: Israel Pfizer Cisiordania
Parteneri
Marcel Boloş, planuri pentru creşterea TVA-ului în România
x close