Antena 3 CNN International News Israelul își reunește iar Cabinetul de război pentru a decide dacă lovește sau nu Iranul

Israelul își reunește iar Cabinetul de război pentru a decide dacă lovește sau nu Iranul

Cabinetul de război al Israelului se reunește la câteva ore după o precedentă ședință, în care nu s-a convenit nicio măsură imediată de răspuns la atacul masiv lansat de Iran cu drone și rachete în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Israelul își reunește iar Cabinetul de război pentru a decide dacă lovește sau nu Iranul
Sursa foto: hepta / DPA Images / Amos Ben-Gershon
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Apr 2024   •   13:26

Reuniunea are loc luni, la ora locală 14 (aceeași oră în România), notează CNN.

Sursa citată relatează că decidenții israelieni sunt hotărâți să acționeze, dar nu au decis încă asupra momentului și asupra anvergurii răspunsului militar.

Benny Gantz, membru al Cabinetului de război, a declarat anterior că Israelul va face Iranul "să plătească" pentru atacul de sâmbătă noaptea, într-un mod și într-un moment pe care statul evreu le va decide.

Însă președintele israelian Isaac Herzog a declarat pentru realizatorul CNN Wolf Blitzer că țara sa nu caută război după atacul Iranului și că "este nevoie de echilibru" în actuala conjunctură.

De asemenea, un oficial de rang înalt al administrației Biden susține că israelienii au transmis SUA că nu caută o escaladare semnificativă cu Iranul.

"Nu asta este ceea ce vor. Ei caută să se protejeze și să se apere", a declarat oficialul american, conform CNN. 

Apeluri la reținere formulate de aliații Israelului, dar și de Kremlin

Rusia a făcut, luni, un apel la "reținere" în Orientul Mijlociu, după atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului.

"Suntem extrem de îngrijorați de escaladarea tensiunilor și facem apel la toate țările din regiune să dea dovadă de reținere. O nouă escaladare nu este în interesul nimănui", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Mai multe țări africane, între care Africa de Sud, au îndemnat, la rândul lor, la reținere.

Cancelarul german Olaf Scholz a avertizat Teheranul împotriva unei noi escaladări în Orientul Mijlociu.

"Condamnăm ferm atacul iranian și avertizăm împotriva oricărei escaladări ulterioare. Iranul nu trebuie să continue pe această cale. În același timp, este absolut clar pentru noi că suntem solidari cu Israelul, care are tot dreptul să se apere după atacul teribil al Hamas din octombrie anul trecut asupra cetățenilor israelieni", a declarat el.

Ministrul britanic de Externe, David Cameron, a subliniat, la rândul său, că Israelul are dreptul de a se apăra împotriva atacurilor din partea Iranului, dar a adăugat că sfatul Marii Britanii este ca statul evreu să nu riposteze.

Cameron, a cărui țară a contribuit la doborârea dronelor și rachetelor lansate de Iran în atacul de sâmbătă noaptea, a susținut că loviturile ordonate de Teheran au însemnat o "dublă înfrângere" pentru republica islamică, întrucât nu au provocat daune semnificative Israelului și au demonstrat că Iranul este "influența malignă în regiune".

×
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc
x close