Antena 3 CNN International News Israel și Hamas au încheiat un acord pentru eliberarea a 50 de ostatici deținuți de gruparea palestiniană

Israel și Hamas au încheiat un acord pentru eliberarea a 50 de ostatici deținuți de gruparea palestiniană

La șase săptămâni de la atacul Hamas din 7 octombrie, care a declanșat războiul cu Israel, gruparea palestiniană și statul evreu au încheiat un acord, în urma căruia se așteaptă eliberarea unui număr de 50 de ostatici.

de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Noi 2023   •   10:53

Israel şi Hamas au ajuns la un acord de încetare a focului pentru patru zile în schimbul eliberării a 50 de ostatici.

Este vorba despre ostatici capturați de Hamas în raidul amplu din sudul Israelului, soldat cu moartea a cel puțin 1.200 de persoane.

Majoritatea celor care vor reveni în Israel sunt locuitori ai kibbutz-urilor aflate la doar câțiva kilometri de Gaza, care au fost puternic lovite pe data de 7 octombrie.

În conformitate cu termenii acordului negociat, Secretariatul Cabinetului israelian a declarat că 150 de prizonieri palestinieni vor fi eliberați în patru etape, pe parcursul a patru zile.

Se va întâmpla astfel cu condiția ca Hamas să predea în fiecare din aceste zile cel puțin 10 ostatici forțelor de securitate israeliene.

Guvernul israelian publică o listă cu 300 de palestinieni pe care i-ar putea elibera dacă acordul cu Hamas se prelungește

Israelul a confirmat că va exista o pauză de lupte în timpul acestor patru zile. 

În timp ce acordul inițial spune că 50 de ostatici din Gaza vor fi eliberați în schimbul a 150 de femei și copii palestinieni care se află în închisorile israeliene, lista publicată miercuri de guvernul israelian include 300 de nume.

Asta, deoarece Israelul oferă posibilitatea de a exista o a doua fază a schimbului de prizonieri.

Până la actualul acord, Hamas a eliberat patru ostatici - două femei americane și două din Israel - iar o femeie soldat a fost eliberată din captivitatea grupării teroriste de armata israeliană într-o operațiune terestră specială în Gaza.

Alți cel puțin trei ostatici au fost găsiți morți, iar forțele israeliene spun că au fost uciși de Hamas.

Ce s-a întâmplat în orele dinaintea încheierii acordului

Înaintea anunțării acordului mediat de Qatar între Israel și Hamas, un oficial american de rang înalt a declarat pentru CNN că înțelegerea este "foarte aproape" și concretizează mai multe săptămâni de eforturi diplomatice intense derulate de mai multe țări.

De asemenea, liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a spus, la rândul său, că un "acord de armistițiu" cu Israelul este "aproape".

Cotidianul Jerusalem Post relata, marți după-amiază, că acordul va consfinți o încetare de cinci zile a focului între Israel și Hamas și eliberarea a 40 de copii și 13 femei.

CNN a relatat înaintea acordului că pentru fiecare ostatic eliberat de Hamas, Israelul ar urma să elibereze trei deținuți palestinieni

Mai devreme în cursul zilei, CNN a transmis, la rândul său, că este de așteptat ca acordul să prevadă eliberarea a 50 de femei și copii, în schimbul unei pauze a luptelor de patru-cinci zile. 

De asemenea, pentru fiecare ostatic eliberat de Hamas, autoritățile israeliene ar urma să pună în libertate câte trei deținuți palestinieni.

Conform informațiilor CNN valabile la acel moment, Israelul ar urma să se angajeze să suspende timp de cel puțin șase ore pe zi zborurile de supraveghere cu drone în nordul Fâșiei Gaza, angajament la care statul evreu s-a arătat inițial reticent, pentru că ar urma să piardă, astfel, urma mișcărilor făcute de agenții Hamas.

Cabinetul israelian s-a reunit marți seară pentru a aproba lista cu ostaticii eliberați din captivitatea Hamas.

Foto: Manifestație la Londra în sprijinul ostaticilor din Gaza, 19 noiembrie 2023

×
Parteneri
"Paul de România", arestat preventiv după ce a fost prins în Malta
x close