Antena 3 CNN International News În Italia au fost atinse temperaturi record alimentate de anitciclonul ”Lucifer”

În Italia au fost atinse temperaturi record alimentate de anitciclonul ”Lucifer”

Un val de caniculă adus de anticiclonul denumit ”Lucifer” a lovit săptămâna aceasta Italia, ţară care a înregistrat miercuri o valoare record de temperatură, de 48,8 grade Celsius, în regiunea Sicilia, în Siracuza.

În Italia au fost atinse temperaturi record alimentate de anitciclonul ”Lucifer”
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    12 Aug 2021   •   13:58

În Sicilia s-au atins 48,8 de grade Celsius, iar prognozele meteo arată că sudul Italiei va fi sub stăpânirea anticiclonului african Lucifer pentru întreaga săptămână.

Mai exact, această temperatură a fost înregistrată în localitatea Siracuza, lângă Floridia, și a fost raportată de Serviciul de informații agrometeorologice siciliene (Sias).

Niciodată în Europa nu s-a înregistrat o temperatură atât de ridicată: este deci un record real, care, totuși, va trebui confirmat de Organizația Meteorologică Mondială.

Până acum, cea mai ridicată temperatură din Europa a fost de 48.0°C în Atena, în 1977. 

Anticiclonul este un câmp de înaltă presiune limitat de izobare închise de formă aproape eliptică sau circulară, unde presiunea crește de la periferie spre centru.

Acest cîmp este caracterizat prin vânturi ce se rotesc în jurul unui centru de înaltă presiune, de la care aerul diverge orizontal și în care predomină mișcările descendente.

Aceste vînturi bat în sensul acelor unui ceasornic în emisfera nordică și în sens contrar în emisfera sudică.

În general, anticiclonul determină un timp cu nebulozitate redusă, călduros vara și rece iarna.

Căldura extremă din Europa a lovit emisfera nordică în această vară. Recorduri de temperatură au fost înregistrate și în Canada, vestul SUA, Finlanda, Estonia, Turcia și Moscova. Inundații fără precedent au afectat Germania și părți din China.

În următoarele zile, anticiclonul responsabil de valul de caniculă care a cuprins Italia, denumit ”Lucifer”, se va deplasa spre nord, potrivit prognozelor, unde temperaturile vor ajunge la 39-40 de grade Celsius în weekend în Toscana (centru) şi Lazio (regiunea Romei).

 

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close