Antena 3 CNN International News Parada delegeției României la Jocurile Olimpice, ilustrată la TV cu imaginea lui Dracula. Pentru sportivii din Ucraina, MBC a ales dezastrul de la Cernobâl

Parada delegeției României la Jocurile Olimpice, ilustrată la TV cu imaginea lui Dracula. Pentru sportivii din Ucraina, MBC a ales dezastrul de la Cernobâl

Parada delegațiilor olimpice este un spectacol gândit pentru televiziune și, în același timp, o oportunitate pentru ca telespectatorii să se familiarizeze cu țările reprezentate la impresionantul eveniment sportiv internațional.

Parada delegeției României la Jocurile Olimpice, ilustrată la TV cu imaginea lui Dracula. Pentru sportivii din Ucraina, MBC a ales dezastrul de la Cernobâl
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    26 Iul 2021   •   08:57

Pentru rețeaua de televiziune sud-coreeană MBC, parada din deschiderea Jocurilor Olimpice 2020 a fost o ocazie de a gafa spectaculos, cu "ajutorul" stereotipurilor ce pot fi considerate jignitoare, comentează CNN.

În transmisia MBC, defilarea mai multor delegații sportive a fost însoțită de imagini și explicații scrise de natură să irite anumite sensibilități sau să stârnească râsul.

Inventarul momentelor controversate a fost realizat de CNN.

  • La intrarea pe stadion a delegației din Haiti, MBC a afișat o explicație conform căreia situația politică din această țară este "încețoșată" de recenta asasinare a președintelui Jovenel Moise:
  • Când a defilat echipa sportivilor din Siria, explicația de pe ecran a fost: "Resurse subterane bogate: un război civil care continuă de 10 ani";
  • La apariția atleților din Insulele Marshall, MBC a titrat: "Pe vremuri, un loc pentru testele nucleare ale SUA";
  • Parada sportivilor din Ucraina a fost considerată de către MBC un moment oportun pentru a difuza o imagine cu accidentul nuclear de la Cernobâl, din 1986, cel mai grav accident nuclear din istoria omenirii;
  • Sportivii din Italia au fost 'salutați' de MBC cu imaginea unei pizza iar cei din Norvegia, cu file de somon;
  • Contele Dracula a fost imaginea utilizată de MBC pentru a marca momentul apariției delegației din România;
  • Defilarea sportivilor din El Salvador a fost însoțită de imaginea criptomonedei Biticoin, probabil pe considerentul că aceasta este legală în țara respectivă.

Opțiunile controversate ale televiziunii sud-coreene au stârnit un potop de critici pe rețelele sociale.

"MBC, cum era dacă delegația din Coreea de Sud ar fi fost prezentată ca venind din țara unde a avut loc dezastrul feribotului Sewol?", a scris un utilizator de Twitter.

Scufundarea Sewol a avut loc în aprilie 2014. Din 476 de oameni aflați la bord, au murit 304, inclusiv 250 de elevi.

La finele săptămânii trecute, MBC a admis că imaginile și explicațiile prezentate la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice au fost "lipsite de respect" pentru țările vizate și că procesul de selecție editorială nu a fost "îndeajuns de temeinic".

"Este o greșeală de neiertat", a recunoscut MBC, anunțând o revizuire a procedurilor editoriale, menită să evite gafele pe viitor.

MBC nu este singura rețea TV a cărei acoperire a ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice 2020 a atras critici.

 

Consulatul chinez din New York s-a plâns că rețeaua americană NBC a prezentat "o hartă incompletă" a Chinei, de natură "să rănească demnitatea și sensibilitatea" poporului acestei țări.

Harta prezentată de NBC nu includea Taiwanul și Marea Chinei de Sud.

NBC nu a dorit să comenteze declarația consulatului chinez.


 

×
Subiecte în articol: dracula România Jocurile Olimpice 2020
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close