Antena 3 CNN International News "A fost o insurecție armată. Adepții lui Donald Trump au pus cuțitul la gâtul Americii". Joe Biden, acuzații dure la un an de la atacul asupra Capitoliului

"A fost o insurecție armată. Adepții lui Donald Trump au pus cuțitul la gâtul Americii". Joe Biden, acuzații dure la un an de la atacul asupra Capitoliului

Președintele american Joe Biden a aruncat pe umerii predecesorului său, Donald Trump, vina pentru atacul de la Capitoliu, din 6 ianuarie 2021.

"A fost o insurecție armată. Adepții lui Donald Trump au pus cuțitul la gâtul Americii". Joe Biden, acuzații dure la un an de la atacul asupra Capitoliului
Sursa foto: CNN
de Adrian Iclozan    |    06 Ian 2022   •   17:28

Potrivit lui Biden, Trump "a încercat să împiedice transferul pașnic de putere, în timp ce o mulțime violentă lua cu asalt Capitoliul (...) Americanii trebuie să se asigure că acest lucru nu se va mai întâmpla niciodată".

"A fost o insurecție armată. (Protestatarii) nu urmăreau să susțină alegeri libere și corecte, ci să răstoarne rezultatele alegerilor (...) Ce nu am văzut atunci a fost cum fostul președinte, care tocmai convocase mulțimea pentru atac, stătea în sufrageria privată din Biroul Oval, urmărind evenimentele la televizor", a continuat Joe Biden, în discursul de joi, de la sediul Congresului.

Potrivit președintelui, americanii trebuie să înfrunte adevărul pentru a merge înainte.

El a spus că poporul trebuie să știe ce este adevărat și ce nu:

Biden: "Trump este un fost președinte învins la o diferență de peste 7 milioane de voturi"

"Iată adevărul: fostul președinte a creat o rețea de minciuni despre alegerile din 2020. Niciun scrutin din istoria Americii nu a fost examinat mai atent și în niciun scrutin voturile nu au fost numărate cu o grijă mai mare.

(Trump) nu este doar un fost președinte. Este un fost președinte învins la o distanță de peste șapte milioane de voturi într-un scrutin liber și corect. Pur și simplu, sunt zero dovezi că rezultatul alegerilor este incorect", a punctat Biden.

El a comentat că efortul lui Trump de a răspândi "Marea Minciună" despre alegerile din 2020 a fost greșit și "ne-american".

Biden a reluat, joi, o idee des invocată în trecut, care a stat la baza campaniei sale inițiale împotriva lui Trump: anume, că SUA se află într-un "punct de inflexiune" în lupta între democrație și autocrație.

Donald Trump reprezintă SUA conduse de un "autocrat" cu mână forte, susține el.

Biden, despre atacatorii Capitoliului: "Au pus cuțitul la gâtul Americii"

"Noi nu suntem așa. Nu am fost niciodată așa. Și nu trebuie să fim vreodată", a avertizat Biden, acuzându-l pe predecesorul său că "pune puterea deasupra principiilor"  și "ego-ului său rănit deasupra Constituției".

Protestatarii din 6 ianuarie au venit "plini de furie" și "au pus cuțitul la gâtul Americii și al democrației americane", a mai spus Joe Biden în discursul comemorativ.

"Nu au venit din patriotism sau mânați de principii. Nu au venit în slujba Americii, au venit în slujba unui singur om", a estimat el.

Biden, atacuri la adresa lui Trump fără să-i pronunțe numele

Biden nu i-a cruțat nici pe cei din Partidul Republican, despre care a spus că "se pare că nu mai doresc să fie partidul lui Lincoln, Eisenhower, Reagan și Bush".

Presa internațională notează că, deși referințele la Donald Trump au monopolizat discursul lui Joe Biden, liderul de la Casa Albă a evitat să-i pronunțe numele.

Întrebat de reporteri de ce a evitat să-i spună pe nume lui Trump, Biden a declarat că "nu a dorit să transforme" discursul într-o "dispută politică actuală" între el și fostul președinte.

×
Subiecte în articol: Joe Biden Donald Trump atac Capitoliu
Parteneri
O nouă schemă de înșelătorie imobiliară în România
x close