Antena 3 CNN International News Președintele SUA, Joe Biden, a ordonat atacuri aeriene împotriva grupărilor sprijinite de Iran

Președintele SUA, Joe Biden, a ordonat atacuri aeriene împotriva grupărilor sprijinite de Iran

Președintele american Joe Biden a ordonat executarea de lovituri aeriene defensive de precizie împotriva facilităților utilizate de grupările combatante sprijinite de Iran și active la frontiera dintre Siria și Irak, a anunțat Departamentul american al Apărării.

Președintele SUA, Joe Biden, a ordonat atacuri aeriene împotriva grupărilor sprijinite de Iran
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    28 Iun 2021   •   08:42

Atacurile au avut loc duminică noaptea.

"Țintele au fost alese pentru că aceste facilități sunt utilizate de milițiile susținute de Iran și implicate în atacuri cu vehicule aeriene fără pilot împotriva personalului și obiectivelor americane în Irak. Loviturile executate de SUA au vizat facilități operaționale și de stocare a armamentului depozitate în două locații din Siria și într-o locație din Irak, situate în apropierea graniței dintre cele două țări", a precizat John Kirby, secretarul de presă al Pentagonului.

"Așa cum demonstrează loviturile de duminică seara, președintele Biden a arătat în mod clar că va lua măsuri pentru a proteja personalul SUA. Date fiind atacurile în serie efectuate de grupările susținute de Iran la adresa intereselor SUA în Irak, președintele a ordonat noi măsuri militare pentru a contracara și a descuraja astfel de atacuri", a continuat oficialul militar.

Forțele americane din Irak au fost vizate de mai multe ori în ultimele luni de atacuri cu drone, însă Iranul a negat orice implicare. Circa 2.500 de militari americani sunt desfășurați în Irak, în cadrul Coaliției internaționale de luptă împotriva grupării Stat Islamic (ISIS).

Pentagonul nu a precizat bilanțul victimelor în urma operațiunii de duminică seara.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a menționat că au fost uciși cinci membri ai milițiilor pro-iraniene.

Joe Biden, care a revenit duminică la Casa Albă după un weekend petrecut la Camp David, nu s-a oprit să răspundă întrebărilor reporterilor adunați pe peluza sudică a Casei Albe în legătură cu loviturile aeriene executate de armata SUA.

Biden a spus că va vorbi cu presa luni.

Acțiunea de duminică seara nu este prima de acest fel ordonată de actuala administrație americană.

În februarie, armata americană a lovit o locație din Siria utilizată de două miliții pro-iraniene, în replică la atacul cu rachete efectuat asupra forțelor americane din regiune. 

Voci in Congresul american și-au exprimat îngrijorarea că Biden nu a cerut acordul legislativului SUA pentru aceste atacuri.

Casa Albă a spus că loviturile sunt justificate legal în baza articolului II din Constituția americană, dar și în baza Cartei Națiunilor Unite.

×
Subiecte în articol: Joe Biden Iran
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close