Antena 3 CNN International News Joe Biden: ”Este începutul unei invazii a Ucrainei” | LIVE TEXT

Joe Biden: ”Este începutul unei invazii a Ucrainei” | LIVE TEXT

Președintele Joe Biden a vorbit marți seara despre criza din Ucraina și a anunțat sancțiunile împotriva Rusiei.

Joe Biden: ”Este începutul unei invazii a Ucrainei” | LIVE TEXT
Sursa foto: Getty Images | Alex Wong / Staff
de Alexandra Ionescu    |    22 Feb 2022   •   19:46

Update: 

”Este începutul unei invazii a Ucrainei. Voi anunța sancțiuni mult mai ample decât am făcut-o în 2014. Dacă Rusia continuă cu aceste acțiuni, sancțiunile vor fi și mai grave.

Cine îi dă lui Putin dreptul de a declara noi așa numite țări din teritorii care  aparțin vecinilor săi. Aceasta e o încălcare flagrantă a legilor internaționale și cere un răspuns ferm din partea comunității internaționale.

În ultimele luni ne-am coordonat îndeaproape cu aliații noștri din NATO și partenerii din Europa și din întreaga lume pentru a pregăti un răspuns. 

⭕️ Live: Joe Biden, preşedintele SUA, anunţul momentului pentru întreaga lume

⭕️ Live: Joe Biden, preşedintele SUA, anunţul momentului pentru întreaga lume Primul discurs al preşedintelui SUA, după ce Vladimir Putin a primit undă verde pentru invadarea Ucrainei

Publicată de Antena 3 pe Marţi, 22 februarie 2022

I-am spus-o lui Putin clar în urmă cu o lună că vom acționa împreună, și că în momentul în care Rusia va acționa împotriva Ucrainei, iar Rusia a acționat, declarând aceste regiuni țări independente.

Rusia a furat o bucată mare din Ucraina

Blocăm 2 bănci mari: VEB și banca militară.

Interzicem accesul Rusiei la piețele financiare din Vest, SUA și Europa. Rusia nu mai poate să strângă bani de pe piețe

Mâine vom impune sancțiuni asupra elitei ruse și familiilor lor. Trebuie să simtă și ei sancțiunile

Rusia va plăti un preț și mai mare

Lucrăm cu Germania ca Nord Stream 2 să nu pornească.

Vom continua să furnizăm arme defensive Ucrainei.

Am autorizat azi noi mutări de trupe în statele baltice: Estonia, Letonia și Lituania. Acestea sunt mișcări defensive, nu dorim să intrăm într-un conflict armat cu Rusia. 

Vrem să transmitem totuși un mesaj inconfundabil: că Statele Unite, împreună cu aliații noștri, vor apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO. Și respectați angajamentele pe care le-am luat față de NATO.

Credem că Rusia e abia la începutul invaziei în Ucraina, chiar dacă sper să mă înșel, și nsper că Rusia a luat aceste decizii fără să vrea să atace Kievul.

Forțele Rusiei au rămas în Belarus ca să lovească in Nord, vasele rusești sunt amplasate pentru a lovi din Sud. Armata rusă a dus la graniță rezerve mari de sânge. Nu ai nevoie de sânge dacă nu vrei să pornești un război.

Acum că Putin a recunoscut așa-numitele republici independente, susține încă o dată o gravă încălcare a dreptului internațional.

Președintele Putin a cerut autorizare de la parlamentul rus pentru a folosit trupele militare în afara teritoriului rus, iar asta deschide calea unei provocări suplimentare.

Nici unul dintre noi nu se va lăsa păcălit: nu există justificare pentru acțiunile Rusiei. Doar Rusia va suporta consecințele

Administrația mea va apăra cetățenii de efectele economice ale sancțiunilor. Vom lua măsuri robuste.

Împreună cu marile companii petroliere, ne vom coordona un răspuns, astfel încât să asigurăm stabilitatea energetică pe piețele globale.

Ieri, lumea a auzit cum Putin a rescris istoria. A atacat dreptul Ucrainei de a exista. A amenințat explicit cu războiul dacă nu îi sunt îndeplinite condițiile. Nu există nici o îndoială că Rusia e agresorul.

Încă e timp pentru a evita războiul. Vom judeca Rusia după acțiunile sale, nu după vorbele sale. 

Orice face Rusia, suntem gata să răspundem cu unitate și claritate

Context

Biden vorbește de la ora 13:00. ET (ora 21.00, ora României) de la Casa Albă. Este prima sa apariție publică de când președintele rus Vladimir Putin a ordonat dislocarea trupelor în regiunile separatiste din estul Ucrainei.

Cât de departe este dispus să meargă Biden pentru a pedepsi Rusia pentru ultimele sale acțiuni a rămas incert înainte de declarațiile sale. Oficialii americani au anticipat un set puternic de sancțiuni asupra cercului interior al lui Putin și asupra sistemului financiar al Rusiei în cazul în care un atac asupra Ucrainei merge mai departe.

Dar au existat semne că Biden ar putea să nu impună încă întreaga sferă a acelor potențiale pedepse, sperând să le folosească în continuare ca pârghie într-un mod de a-l descuraja pe Putin de la atacul sângeros și susținut despre care oficialii americani l-au avertizat de câteva săptămâni.

„Credem că acesta este, da, începutul unei invazii, cea mai recentă invazie a Rusiei în Ucraina”, a declarat Jon Finer, principalul consilier american adjunct pentru securitate națională, într-un interviu pentru CNN, adăugând că sancțiunile impuse luni au fost doar „ începutul” răspunsului SUA.

„O invazie este o invazie și asta este ceea ce se desfășoară”, a spus Finer. „O numesc o invazie”.

Un alt oficial de top al SUA, secretarul de stat adjunct Wendy Sherman, a declarat Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) că acțiunile Rusiei „sunt începutul celei mai recente invazii ruse a Ucrainei”.

„Sunt complet neprovocate și nejustificate”, a spus Sherman. „Moscova numește aceste trupe „acționari ai păcii”, dar știm cu toții că aceasta este o minciună”.

Oficialii americani au nspus că atac mai complet asupra teritoriului ucrainean va începe în curând. Oficialii au spus că semnele continue ale agresiunii ruse peste noapte au dus la o schimbare a tonului.

Cu toate acestea, Finer a remarcat că trupele ruse operează în cele două regiuni separatiste din 2014, când Rusia a inițiat o incursiune în Ucraina și a sugerat că ultimii pași întreprinși de Moscova sunt o prelungire a acesteia.

„Cred că „cel mai recent” este important aici”, a spus Finer. „O invazie este o invazie și asta este în curs, dar Rusia invadează Ucraina din 2014”.

Există un număr substanțial de trupe rusești aproape de granițele cu republicile nou recunoscute. 

SUA continuă să evalueze că este încă posibil ca Putin să avanseze cu o invazie mai completă, iar oficialii occidentali sunt vigilenți pentru indicatori suplimentari, potrivit a doi oficiali americani. Poate exista o fereastră de vreme uscată, ceea ce face mai ușor pentru ruși să mute echipamente grele, împreună cu acoperirea norilor care ar putea ajuta la ascunderea mișcărilor.

Totuși, unul dintre oficiali a recunoscut că „nu știm care va fi următoarea lui mișcare”.

Evoluțiile se desfășurau pe măsură ce Putin a ordonat trupelor ruse să intre în două regiuni separatiste din estul Ucrainei, după ce le-a declarat independenți. Biden, răspunzând în ore după ce Putin a semnat ordinele, a emis un set restrâns de restricții care limitează activitatea financiară în cele două regiuni.

Dar era de așteptat să meargă mai departe o zi mai târziu, după ce s-a consultat cu aliații europeni și a procesat noi informații care arată că Rusia continuă pregătirile pentru un iminent atac asupra Ucrainei. Nu a fost încă clar ce consecințe noi le va impune Biden sau dacă acestea ar echivala cu totalitatea pedepsei aspre pe care el și alți lideri au promis-o dacă va avea loc o invazie.

În timp ce pregătea anunțul, SUA se coordona cu aliații din Europa în speranța de a evita un război la scară largă. Anterior, Germania a declarat că încetează certificarea gazoductului Nord Stream 2, un pas pentru care liderii americani au făcut presiuni pe măsură ce criza se adâncea.

„În ceea ce privește cele mai recente evoluții, trebuie să reevaluăm situația și în ceea ce privește Nord Stream 2. Sună foarte tehnocratic, dar este pasul administrativ necesar pentru a opri certificarea conductei”, a declarat cancelarul Olaf Scholz la Berlin.

Conducta de 750 de mile a fost finalizată în septembrie, dar nu a primit încă certificarea finală de la autoritățile de reglementare germane. Fără aceasta, gazele naturale nu pot trece prin conducta Mării Baltice din Rusia către Germania.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close