Antena 3 CNN International News Joe Biden, declarații cu privire la situația din Ucraina: ”NATO va apăra fiecare centimentru din teritoriul alianței cu întreaga forță militară”

Joe Biden, declarații cu privire la situația din Ucraina: ”NATO va apăra fiecare centimentru din teritoriul alianței cu întreaga forță militară”

Joe Biden a oferit informații cu privire la situația din Ucraina, într-o declarație de presă susținută marți la Casa Albă. Președintele SUA a spus ca NATO va apăra fiecare centimentru din teritoriul alianței cu întreaga forță militară.

Joe Biden, declarații cu privire la situația din Ucraina: ”NATO va apăra fiecare centimentru din teritoriul alianței cu întreaga forță militară”
Sursa foto: Hepta.ro
de Cerasela Stafie    |    15 Feb 2022   •   22:49

”Statele Unite sunt pregătite, indiferent de ce s-ar întâmpla. Suntem pregătiți cu diplomația, să ne angajăm în diplomație cu Rusia și cu aliații și partenerii noștri pentru a îmbunătăți stabilitatea și securitatea în Europa în ansamblu. Și suntem gata să răspundem decisiv la atacul rusesc. privind Ucraina, care este încă o posibilitate foarte mare. Toate evenimentele din ultimele săptămâni și luni, aceasta a fost abordarea noastră și rămâne abordarea noastră acum", a spus Biden.

Președintele SUA a dat asigurări că, dacă vreunul dintre aliați va avea de suferit în urma acestui atac, NATO va răspunde decisiv: ”NATO va apăra fiecare centimentru din teritoriul alianței cu întreaga forță militară”.

Președintele Biden a avertizat că, dacă Rusia va invada Ucraina în următoarele zile sau săptămâni, ”va fi întâmpinată cu o condamnare internațională copleșitoare”.

„Raspunderea contează. Dacă Rusia invadează în zilele și săptămânile următoare, costul uman pentru Ucraina va fi imens. Și costul strategic pentru Rusia va fi, de asemenea, imens. Dacă Rusia atacă Ucraina, aceasta va fi întâmpinată cu o condamnare internațională copleșitoare. Lumea nu va uita că Rusia a ales moartea și distrugerea inutile”, a spus președintele SUA.
"Invadarea Ucrainei se va dovedi a fi o rană autoprovocată. Statele Unite, aliații și partenerii noștri vor răspunde decisiv. Occidentul este unit și galvanizat. Astăzi, aliații noștri NATO și alianțele s-au unit și hotărâți așa cum au fost vreodată", Biden. a continuat.

”Nu vream o confruntare cu Rusia, dar dacă Rusia atacă cibernetic SUA sau oricare aliat, inclusiv Ucraina, suntem pregătiți să luptăm.Vom întări prezența NATO pe Flancul Estic în cazul unei invazii.În cazul unei invazii, conducta Nord Stream 2 nu va fi pusă în funcțiune.“ 

”Ne opunem unei agresiuni și suntem pregătiți să impunem sancțiuni dure împotriva regimului lui Vladimir Putin. Vor fi consecințe pe termen lung.“

Președintele Biden a declarat marți reporterilor la Casa Albă că Statele Unite ”nu au verificat încă” dacă Rusia a început retragerea unor trupe după finalizarea recentelor exerciții în apropierea Ucrainei, avertizând că ”invazia rămâne clar posibilă”.

”Ministrul rus al Apărării a raportat astăzi că unele unități militare își părăsesc pozițiile în apropierea Ucrainei. Ar fi bine, dar încă nu am verificat acest lucru”, a spus Biden.

”Nu am verificat încă că unitățile militare ruse se întorc la bazele lor de origine – într-adevăr, analiștii noștri indică că rămân într-o poziție foarte amenințătoare, lucru care se întâmplă chiar acum, Rusia are peste 150.000 de soldați care înconjoară Ucraina și Belarus și de-a lungul graniței Ucrainei și invazia rămâne clar posibilă.”

Pe fondul tensiunilor continue de la granița dintre Ucraina și Rusia, președintele Biden a precizat că un eventual război nu are niciun motiv: ”dacă Rusia atacă Ucraina, va fi un război la alegere sau un război fără motiv. Spun aceste lucruri nu pentru a provoca, ci pentru a spune adevărul, pentru că adevărul contează. Responsabilitatea contează."

”Permiteți-mi să fiu la fel de clar despre ceea ce nu facem: Statele Unite și NATO nu reprezintă o amenințare pentru Rusia”, a spus Biden.

”Ucraina nu amenință Rusia. Nici SUA, nici NATO nu au rachete în Ucraina. Nu avem, nu avem planuri să le punem și acolo. Nu țintăm poporul Rusiei. Nu căutăm să destabilizam Rusia. Cetăţenilor Rusiei: nu sunteţi inamicul nostru. Nu cred că vreţi un război sângeros, distructiv împotriva Ucrainei", a spus el.

Președintele Biden a avertizat că o potențială invazie rusă a Ucrainei ar avea ramificații în interiorul Statelor Unite: "dacă Rusia decide să invadeze, acest lucru va avea consecințe și aici acasă. Poporul american înțelege că apărarea democrației și libertății nu vine niciodată fără costuri".

El a spus că republicanii și democrații sunt uniți în dorința lor de a apăra ”principiile noastre cele mai elementare, cele mai bipartizane și cele mai americane”.

Liderul de la Casa Albă a spus că un eventual atac ar putea duce la prețuri mai mari la energie. ”Nu voi pretinde că nu va fi dureros”, a spus el, menționând că SUA se coordonează cu producătorii de energie ”pentru a oferi ajutor la pompa de benzină”.

El a spus că SUA sunt pregătite să răspundă și altor încercări de a ataca americanii, inclusiv în spațiul cibernetic. ”Nu căutăm o confruntare directă cu Rusia, deși am fost clar că, dacă Rusia vizează americanii în Ucraina, vom răspunde cu forță. Dacă Rusia atacă Statele Unite sau aliații prin mijloace asimetrice, cum ar fi atacuri cibernetice perturbatoare împotriva companiilor noastre sau a infrastructurii critice, suntem pregătiți să răspundem”, a spus Biden

Rusia a strâns peste 130.000 de militari lângă granița cu Ucraina în ultimele săptămâni, potrivit estimărilor SUA, stârnind temeri din partea oficialilor occidentali și ucraineni că o invazie ar putea fi iminentă.

Marți, Moscova a anunțat că o parte din trupele sale se vor întoarce la bază după finalizarea exercițiilor recente, dar a subliniat că exercițiile militare majore vor continua.

Ministerul rus al apărării a spus că trupele din districtele sale militare de sud și de vest, unele fiind la granița cu Ucraina, au început să se întoarcă la stațiile lor de origine, deși anunțul nu spunea exact unde se află în permanență acele trupe, unde făcuseră exerciții sau câți soldați se retrăgeau.

Ambasadorul SUA la NATO, Julianne Smith, a declarat marți că SUA ”monitorizează situația”, după anunțul trupelor de la Kremlin, dar a adăugat că ”va trebui să verifice” orice afirmație cu privire la o potențială mișcare către retragere a Rusiei.

Criza din Ucraina este în mare parte o creație a președintelui Vladimir Putin și a versiunii sale personale și contestate a istoriei, care susține că țara, care a făcut parte din Uniunea Sovietică până la destrămarea ei în 1991, ar trebui să fie parte a Rusiei mari, precum și resentimentele sale profunde despre modul în care s-a încheiat Războiul Rece, cu admiterea în NATO a fostelor națiuni din Pactul de la Varșovia, care au fost aliniate cu sovieticii, precum Polonia, România și statele baltice.

Deși alianța este de natură defensivă, Putin vede mutarea sa în Europa de Est ca o amenințare directă la adresa Rusiei și a noțiunii sale că Moscova are dreptul la o sferă de influență în regiune. Ucraina nu este membră NATO, așa că SUA nu vor trimite trupe să o apere. Dar Washingtonul mai spune că nu Putin trebuie să decidă destinul unei alte democrații independente, suverane.

×
Subiecte în articol: Casa Alba Joe Biden
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close