Antena 3 CNN International News Joe Biden, discuție cu premierul Indiei despre poziția țării cu privire la războiul din Ucraina

Joe Biden, discuție cu premierul Indiei despre poziția țării cu privire la războiul din Ucraina

Președintele american Joe Biden și premierul indian Narendra Modi au purtat o discuție luni cu privire la poziția Indiei în fața războiului purtat de Rusia în Ucraina.

Joe Biden, discuție cu premierul Indiei despre poziția țării cu privire la războiul din Ucraina
Sursa foto: Twitter/ President Biden
de Cerasela Stafie    |    11 Apr 2022   •   21:35

Președintele SUA Joe Biden și-a împărtășit punctul de vedere cu privire la poziția neutră a Indiei în războiul din Ucraina în timpul unei întâlniri virtuale de o oră cu prim-ministrul Narendra Modi, luni, potrivit unui înalt oficial al administrației. Dar nu i-a cerut liderului indian să ia o anumită poziție și nici nu a primit niciun angajament ferm din partea lui Modi de a retrage achizițiile de energie din Rusia.

Oficialul a spus că cei doi lideri au făcut schimb de opinii într-o manieră ”caldă”, chiar dacă poziția Indiei a stârnit îngrijorări tot mai mari la Washington: ”nu a existat o întrebare concretă și un răspuns concret, dar liderii au putut să facă un pas înapoi și să aibă un schimb de opinii destul de detaliat și sincer”, a spus oficialul.

India nu a respins achizițiile de petrol sau gaze rusești, în ciuda eforturilor Statelor Unite de a mobiliza lumea în spatele sancțiunilor economice paralizante asupra Moscovei. 

„Alte țări trebuie să facă propriile lor alegeri. Aceasta fiind spuse, nu credem că India ar trebui să accelereze sau să crească importurile de energie rusă”, a adăugat oficialul american.

Poziția Indiei cu privire la atacul Rusiei asupra Ucrainei

Discuțiile ample între cele două țări au avut loc în timp ce Statele Unite își doresc mai mult ajutor din partea Indiei pentru a condamna și a aplica presiune economică asupra Rusiei pentru invadarea Ucrainei.

Ademenită de reduceri mari în urma sancțiunilor occidentale asupra entităților rusești, India a cumpărat cel puțin 13 milioane de barili de țiței rusești de când țara a invadat Ucraina, la sfârșitul lunii februarie.

Națiunea din Asia de Sud a încercat să-și echilibreze legăturile cu Rusia și Occidentul, dar, spre deosebire de alți membri ai țărilor Quad (Statele Unite, Japonia și Australia), nu a impus sancțiuni Rusiei.

La rândul său, în cadrul întâlnirii, Modi și-a exprimat îngrijorarea cu privire la legăturile strânse dintre Rusia și China. Acesta a mai transmis că i-a spus președintelui american Joe Biden că a sugerat liderilor Rusiei și Ucrainei să poarte discuții directe.

”Am vorbit la telefon de mai multe ori cu președinții Ucrainei și Rusiei. Nu numai că am făcut apel la pace, dar i-am sugerat și președintelui Putin să poarte discuții directe cu președintele Ucrainei”, a spus Modi.

Premierul indian a vorbit și despre uciderea civililor în orașul ucrainean Bucha, descriind incidentul drept ”foarte îngrijorător”: ”am condamnat imediat (n.r.- crimele de la Bucea) și am cerut o anchetă echitabilă. Sperăm că discuțiile în curs dintre Rusia și Ucraina vor deschide calea către pace”, a continuat Modi, adăugând că India va continua să sprijine Ucraina prin ajutor umanitar.

”De asemenea, am acordat importanță siguranței populației civile din Ucraina și furnizării neîntrerupte de ajutor umanitar către aceasta. În numele nostru, am trimis medicamente și alte materiale de ajutor în Ucraina și țările învecinate. Iar la cererea Ucrainei, trimitem foarte curând un alt lot de medicamente”, a spus el.

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close