Antena 3 CNN International News COP26. Joe Biden prezintă scuze liderilor mondiali pentru deciziile lui Donald Trump

COP26. Joe Biden prezintă scuze liderilor mondiali pentru deciziile lui Donald Trump

Președintele SUA, Joe Biden, a prezentat scuze liderilor internaționali prezenți la summit-ul COP26 pentru măsurile luate de precedenta administrație Trump, relatează CNN.

COP26. Joe Biden prezintă scuze liderilor mondiali pentru deciziile lui Donald Trump
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    01 Noi 2021   •   19:10

"Cred că nu ar trebui să prezint scuze, însă o fac. Prezint scuze pentru faptul că ultima administrație prezidențială a SUA a retras țara din Acordul de la Paris și ne-a plasat într-o poziție defavorabilă", a declarat Biden, folosind o expresie din jocul de biliard ("behind the 8 ball", bila de penalizare, n.r.)

COP26. Joe Biden: "Nimeni nu va scăpa de ce e mai rău, iar ce e mai rău încă nu a venit"

"Reuniunea de la Glasgow nu este sfârșitul călătoriei. Știm cu toții asta. Este, cu adevărat, o linie de start. Avem instrumentele, cred că avem cunoștințele, avem resursele. Cred că trebuie să alegem. Dacă ratăm acest moment, nimeni nu poate scăpa de ceea ce e mai rău, și care încă nu s-a întâmplat", a continuat el.

Președintele american se află sub presiunea așteptărilor internaționale în ceea ce privește demonstrarea angajamentului SUA vizavi de schimbările climatice, comentează CNN.

Liderii mondiali se întreabă cât de statornice pot fi promisiunile lui Biden atunci când schimbările politice pot genera schimbări dramatice ale inițiativelor SUA, adaugă sursa citată.

Retragerea SUA din Acordul de la Paris vizând combaterea schimbărilor climatice a fost decisă în 2019 dar a devenit efectivă un an mai târziu, în data de 4 noiembrie 2020, la exact o zi după alegerile prezidențiale americane.

Noua administrație Biden a anulat această măsură iar în februarie 2021 SUA au reintrat oficial în Acordul denunțat de Donald Trump.

SUA, al doilea cel mai mare poluator mondial contemporan cu dioxid de carbon

Potrivit datelor Comisiei Europene, la nivelul anului 2019 SUA figurau drept al doilea cel mai mare producător de emisii de dioxid de carbon (CO2) la nivel mondial, după China.

Emisiile Chinei se ridicau, la acel moment, la 11.535 de megatone de CO2. Pe locul 2 se situau Statele Unite, cu 5.107 megatone iar pe locul 3, Uniunea Europeană (inclusiv Marea Britanie), cu 3.304 megatone.

Locurile 4 și 5 erau atribuite Indiei și Rusiei, cu aproximativ 2.600, respectiv 1.800 de megatone de CO2.

O megatonă înseamnă un milion de tone.

Dioxidul de carbon este gazul cu efect de seră eliberat în cea mai mare cantitate în urma activității umane. Acest gaz absoarbe radiația în domeniul infraroșu, favorizând acumularea căldurii.

Chiar dacă în prezent China este cel mai mare poluator cu dioxid de carbon, la scară istorică SUA se detașează drept lider.

Conform Our World In Data (graficul anterior), din 1750 și până în prezent, Statele Unite au generat peste 410 miliarde de tone de CO2. SUA sunt urmate de China, cu emisii cumulate de 220 miliard de tone.


 

×
Subiecte în articol: Joe Biden Donald Trump COP26
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close