Antena 3 CNN International News Președintele SUA Joe Biden îi primește pe membrii familei lui George Floyd, la un an de la uciderea acestuia

Președintele SUA Joe Biden îi primește pe membrii familei lui George Floyd, la un an de la uciderea acestuia

Președintele american Joe Biden îi primește marți, la Casa Albă, pe membrii familiei lui George Floyd, suspectul afroamerican care a murit în timpul arestării la Minneapolis, în urmă cu exact un an.

Președintele SUA Joe Biden îi primește pe membrii familei lui George Floyd, la un an de la uciderea acestuia
de Adrian Iclozan    |    25 Mai 2021   •   13:25

Șapte membri ai familiei lui Floyd, între care sora sa și doi frați, sunt așteptați la întâlnirea privată cu președintele.

Biden și-a exprimat public empatia și admirația pentru curajul de care a dat dovadă familia lui Floyd pe parcursul ultimului an. 

Membrii familiei acestuia au luat parte la protestele Black Lives Matter și și-au exprimat solidaritatea cu alți americani de culoare uciși de poliție.

Filmul arestării lui Floyd arată cum ofițerul de poliție Derek Chauvin l-a imobilizat pe suspect cu piciorul pe gât timp de peste nouă minute iar imaginile au alimentat proteste masive în numeroase orașe împotriva brutalității rasiale a poliției.

În iunie anul trecut, Joe Biden a vizitat familia lui Floyd înainte de înmormântarea acestuia.

Angajamentul lui Biden în ceea ce privește legea "George Floyd" nu va putea fi îndeplinit la timp

De asemenea, Biden, între timp învestit președinte, i-a sunat pe membrii familiei după ce juriul unei instanțe de judecată l-a declarat pe Derek Chauvin vinovat pentru toate capetele de acuzare legate de decesul suspectului.

Evenimente comemorative și marșuri sunt programate, marți, în mai multe metropole americane.

Între timp, se pare că angajamentul actualului președinte al SUA, de a avea trecută prin Congres legea George Floyd înainte de comemorarea unui an de la moartea acestuia, nu va putea fi respectat.

Legea a fost adoptată în Camera Reprezentanților, dominată de democrați, dar face încă obiectul negocierilor bipartizane în Senat.

Legea George Floyd, dedicată reformei legislației polițienești, prevede eliminarea așa-numitei "imunități calificate", care împiedică procesele civile împotriva polițiștilor, cu excepția unui set restrâns de situații, între care încălcarea drepturilor constituționale.

Republicanii resping renunțarea la imunitatea calificată, argumentând că s-ar deschide astfel posibilitatea proceselor abuzive împotriva polițiștilor onești. 

O declarație comună a reprezentanților republicani și democrați implicați în negocieri arată că părțile lucrează asupra "punctelor-cheie în divergență".

În video: imagini de la arestarea urmată de moartea lui George Floyd. Atenție, imagini cu impact emoțional!

×
Subiecte în articol: George Floyd Joe Biden
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close