Antena 3 CNN International News Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, a rămas fără cetățenia statului care i-a acordat azil

Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, a rămas fără cetățenia statului care i-a acordat azil

O instanță din Ecuador a dispus revocarea cetățeniei fondatorului Wikileaks, Julian Assange, anunță CNN.

Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, a rămas fără cetățenia statului care i-a acordat azil
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    28 Iul 2021   •   12:48

Decizia instanței anulează statutul lui Assange, de cetățean ecuadorian naturalizat, care i-a fost acordat în decembrie 2017 de către președintele de atunci al acestei țări, Lenin Moreno.

Avocatul lui Assange în Ecuador, Carlos Poveda, a declarat pentru CNN că va face apel împotriva hotărârii judecătorești.

Julian Assange, 50 de ani, născut în Australia, a petrecut aproape șapte ani în clădirea Ambasadei Ecuadorului la Londra, pentru a evita să fie extrădat în Suedia, unde a fost acuzat de viol.

Între timp, autoritățile suedeze au renunțat la investigație și la demersurile vizând aducerea acestuia în țară.

El a fost arestat în 2019 de poliția londoneză pentru încălcarea legii privind eliberarea condiționată și a fost condamnat la 50 de săptămâni de detenție.

SUA au confirmat, tot în 2019, că l-au pus sub acuzare pentru infracțiunea de conspirație în vederea furtului de secrete militare, în legătură cu publicarea informațiilor clasificate privind operațiunile americane în Afganistan și Irak, furnizate de Chelsea Manning, fost analist militar american.

Autoritățile din Ecuador au luat distanță de "problema" Assange

Arestarea lui Assange a venit după ce autoritățile ecuadoriene i-au revocat statutul de azilant și au invitat poliția britanică în clădirea ambasadei din Londra pentru a-l aresta.

Presiunile SUA dar și declarațiile publice ale lui Assange în favoarea mișcării de independență în Catalonia au pus capăt răbdării autorităților ecuadoriene, care au găsit că este mai convenabil să ia distanță de problemele asociate cu fondatorul Wikileaks.

Aflat în prezent în detenție în Regatul Unit, Julian Assange a scăpat momentan de extrădarea în SUA, după ce un judecător britanic a respins la începutul anului o cerere formulată în acest sens de autoritățile americane.

Potrivit magistratului, extrădarea ar fi fost greu de suportat pentru condamnat, din cauza stării sale de sănătate mintală.

×
Subiecte în articol: Julian Assange ecuador
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close