Antena 3 CNN International News Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, poate fi extrădat în SUA

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, poate fi extrădat în SUA

Julian Assange se apropie de momentul extrădării din Marea Britanie după ce guvernul SUA a câștigat în instanță ultima etapă din această speță.

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, poate fi extrădat în SUA
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    10 Dec 2021   •   13:16

SUA au făcut apel împotriva unei hotărâri judecătorești din Marea Britanie din ianuarie conform căreia fondatorul Wikileaks nu putea fi extrădat din cauza îngrijorărilor legate de sănătatea sa mintală, și au câștigat speța în instanță.

Australianul în vârstă de 50 de ani a fost acuzat în SUA în temeiul Legii de spionaj pentru rolul său în publicarea a mii de documente clasificate în anii 2010 și 2011, scurgere de informații cunoscută drept ”Wikileaks”.

Judecătoarea Vanessa Baraitser a decis atunci că „măsurile administrative speciale” în care va fi reținut Assange, cel mai probabil, ar avea un impact negativ grav asupra sănătății sale mintale.

Assange este căutat în SUA pentru 18 acuzații penale după ce WikiLeaks a publicat mii de dosare clasificate în 2010. El este deținut la închisoarea Belmarsh din Londra. Dacă va fi găsit vinovat, riscă până la 175 de ani de închisoare.

Assange a fost arestat în aprilie 2019, când autoritățile britanice au intrat în Ambasada Ecuadorului, unde a stat ascuns timp de șapte ani, și l-au luat în custodie în baza unui mandat de extrădare al SUA. 

Assange se refugiase în 2012 la Ambasada Ecuadorului din Londra, temându-se că va fi extrădat în SUA sau în Suedia, unde era acuzat de viol. El a respins aceste acuzații, iar urmărirea penală în acest caz a fost abandonată în cele din urmă.
 

×
Subiecte în articol: Julian Assange wikileaks SUA extradare spionaj
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close