Antena 3 CNN International News Redactorul șef și alți cinci directori ai publicației Apple Daily, arestați de poliția din Hong Kong, în baza legii securității naționale

Redactorul șef și alți cinci directori ai publicației Apple Daily, arestați de poliția din Hong Kong, în baza legii securității naționale

Poliţia din Hong Kong a arestat joi dimineaţa cinci directori ai publicaţiei pro-democraţie Apple Daily, printre care şi redactorul-şef Ryan Law, în baza legii securităţii naţionale. Tabloidul popular Apple Daily a susţinut fără rezerve mişcarea pro-democraţie din Hong Kong.

Redactorul șef și alți cinci directori ai publicației Apple Daily, arestați de poliția din Hong Kong, în baza legii securității naționale
Sursa foto: Facebook/ Apple Daily
de Alexandra Ionescu    |    17 Iun 2021   •   10:10

Cei cinci au fost arestaţi în cursul unei descinderi la sediul redacţiei Apple Daily "pentru conspiraţie cu o ţară străină sau cu elemente externe de natură să pună în pericol securitatea naţională", a indicat poliţia din Hong Kong într-un comunicat.

Apple Daily, care critică vehement conducerea de la Beijing, este deţinut de mogulul media Jimmy Lai, care a fost arestat şi încarcerat după ce i-au fost aduse mai multe învinuiri.

Zeci de activişti au fost arestaţi de când Legea securităţii naţionale a intrat în vigoare anul trecut. Poliţia a pătruns în sediul Apple Daily joi, în jurul orei locale 07:30, şi a blocat toate căile de acces.

Ziarul a transmis pe pagina de Facebook descinderea.

Autorităţile au transmis că a fost derulată o operaţiune de căutare la o companie media, adăugând că mandatul poliţiştilor permitea percheziţia şi confiscarea de materiale jurnalistice.

Separat, poliţia a ajuns şi în casele redactorului-şef Ryan Law, CEO-ului companiei-mamă Next Digital, Cheung Kim-hung, COO-ului Chow Tat-kuen, publisherului Apple Daily, Chan Pui-man, şi directorului Cheung Chi-wai. Aceştia au fost arestaţi.

Poliţia nu a transmis numele celor arestaţi, dar a confirmat că cinci persoane, cu vârste cuprinse între 47 şi 63 de ani, au fost arestate pentru „complicitate cu o ţară străină sau cu elemente externe pentru a pune în pericol securitatea naţională”.

Mark Simon, consilier al lui Lai, a declarat că arestările vizau partea editorială a ziarului şi a numit acţiunea „un atac făţiş” asupra echipei.

Acesta a fost al doilea raid care a avut loc la Apple Daily în mai puţin de un an. În august 2020, zece persoane, inclusiv Lai şi fiii lui, au fost arestate.

Jimmy Lai este unul dintre cei mai cunoscuţi susţinători ai mişcării pro-democraţie din Hong Kong. Cu o avere estimată la peste 1 miliard de dolari, el a început mai întâi cu afaceri în zona industriei textile, apoi în media şi a fondat Next Digital.

În prezent, el se află în închisoare, după ce a fost acuzat inclusiv pentru că a participat la un miting neautorizat în 2019.

Legea securității naționale a fost adoptată de China, în 2020, prin evitarea Parlamentului local din Hong Kong şi înainte ca populaţia să poată lua cunoştinţă de textul final.

El sancţionează „subversiunea, secesiunea, terorismul şi complicitatea cu forţele străine”. Această legislaţie alimentează temerile opoziţiei locale privind un mare regres în ceea ce priveşte libertăţile în vigoare în acest teritoriu cu 7,5 milioane de locuitori, restituit Chinei în 1997.

Numeroase ţări occidentale, cu SUA în frunte, au condamnat noua legislaţie

Drept represalii, Washingtonul a revocat statutul comercial preferenţial al acestei fostei colonii britanice, a restrâns eliberarea de vize pentru responsabilii chinezi acuzaţi că „pun în discuţie” autonomia acestui teritoriu semiautonom şi a suspendat vânzarea de echipamente de apărare sensibile către Hong Kong.

Beijingul a denunţat o „ingerinţă” în problemele sale interne.

Hong Kong-ul ar trebui să se bucure de o largă autonomie în raport cu restul ţării condusă de Partidul Comunist Chinez (PCC), în virtutea principiului „O ţară, două sisteme”. După 1997 locuitorii săi au beneficiat de libertatea de exprimare, libertatea presei şi de o justiţie independentă.

×
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close