Antena 3 CNN International News Talibanii decid cine intră pe aeroportul internațional din Kabul. Vești proaste pentru cei care sperau că trupele SUA se duc să-i scoată din țară

Talibanii decid cine intră pe aeroportul internațional din Kabul. Vești proaste pentru cei care sperau că trupele SUA se duc să-i scoată din țară

Talibanii controlează accesul rutier la aeroportul internațional Hamid Karzai din Kabul, relatează CNN, în contextul scenelor de haos care au avut loc luni, când mii de persoane au invadat pista și s-au agățat de avioanele care decolau, încercând cu disperare să fugă din țară.

Talibanii decid cine intră pe aeroportul internațional din Kabul. Vești proaste pentru cei care sperau că trupele SUA se duc să-i scoată din țară
Sursa foto: cnn.com
de Adrian Iclozan    |    17 Aug 2021   •   15:56

Conform sursei citate, oricine intentenționează să treacă de ușile aeroportului trebuie să traverseze, mai întâi, punctele de control ale militanților.

La rândul lor, soldații americani controlează sectorul militar al aeroportului, care a fost împrejmuit luni cu sârmă ghimpată și păzit de gărzi înarmate.

Soldații americani au ucis, luni, doi bărbați înarmați după ce aceștia au deschis focul asupra soldaților, a declarat un martor citat de CNN.

O a treia persoană a fost rănită în schimbul de focuri.

Marți, zborurile comerciale nu operau pe aeroportul afgan.

Decolează numai zborurile organizate de guvernele străine, care își evacuează cetățenii.

Președintele SUA, Joe Biden, care și-a apărat decizia de retragere accelerată din Afganistan, a explicat, luni, de ce nu au fost evacuați din timp civilii locali, care nu concep să rămână în țară sub regimul taliban.

Joe Biden explică de ce nu s-a organizat evacuarea mai devreme: "Ne-au descurajat afganii"

"O parte din răspuns este că unii afgani, care încă aveau speranțe pentru țara lor, nu au dorit să plece mai devreme. Iar cealaltă parte este legată de faptul că guvernul afgan și susținătorii ne-au descurajat să luăm o astfel de măsură, susținând că o evacuare în masă ar declanșa o criză de încredere", a spus Biden.

Președintele american a adăugat că militarii SUA vor continua să își îndeplinească misiunea iar talibanii vor fi întâmpinați cu "o forță devastatoare" în caz că vor încerca să intervină.

În ultimele 24 de ore, SUA au trimis 1.000 de soldați în Afganistan, ducând la 3.500 numărul total al militarilor desfășurați aici.

În paralel, 700 - 800 de persoane au fost extrase din țară pe calea aerului. Numărul include și 150 de cetățeni americani.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului: Nu vrem să creăm speranțe că mergem în țară după oameni

John Kirby, secretarul de presă al Pentagonului, a precizat că aeronavele militare ale SUA pot scoate din Afganistan până la 9.000 de oameni pe zi, în funcție de vreme și de condițiile de securitate.

El a adăugat că americanii încă prezenți în țară pot veni la aeroport, pentru a se îmbarca în vederea evacuării.

Kirby nu a precizat câți americani mai sunt în Afganistan și câți afgani sunt eligibili pentru extragere și relocare.

Americanii se vor concentra în continuare pe aeroportul din Kabul, a menționat el.

"Nu vrem să creăm așteptări că suntem echipați și apți pentru a merge în țară și a duce oamenii în Kabul", a concluzionat oficialul american.

×
Subiecte în articol: Kabul SUA John Kirby
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close