Antena 3 CNN International News Viața în Kabul, la trei zile după ce talibanii au preluat controlul: femeile au dispărut de pe străzi

Viața în Kabul, la trei zile după ce talibanii au preluat controlul: femeile au dispărut de pe străzi

Pentru cine n-a urmărit presa internațională în ultimele zile și a ajuns din întâmplare în Kabul lucrurile par aproape normale. Oameni grăbiți, comercianți care își aranjează marfa, polițiști care dirijează traficul.

Viața în Kabul, la trei zile după ce talibanii au preluat controlul: femeile au dispărut de pe străzi
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    18 Aug 2021   •   09:12

Există, însă, o schimbare majoră: aproape că nu mai există femei pe străzi.

De când talibanii au preluat controlul în capitala afgană, femeile, cele mai multe dintre ele, stau în casă.

Talibanii au repetat necontenit, prin purtătorii lor de cuvânt, că sub noul regim drepturile femeilor vor fi respectate - din perspectiva Sharia, legea islamică, evident - însă este clar că multe femei afgane sunt îngrozite de perspectiva vieții într-o țară condusă de gruparea militantă, notează reporterul CNN Clarissa Ward.

Mult mai puține femei se aventurează afară în prezent, comparativ cu situația din urmă cu două zile.

Cele care înfruntă realitatea de pe străzi tind să se îmbrace mai conservator, cu fețele acoperite de niqab, vălul cu deschizături pentru ochi.

Pe lângă temerile legitime pentru viitor, noua realitate de la Kabul a accelerat vânzările magazinelor de haine, dar nu în virtutea capriciilor modei, ci sub constrângerea rigorilor islamice.

Un magazin din centrul capitalei a vândut burka mai mult decât în alte zile. Veșmântul acoperă femeia din cap până în picioare iar în dreptul ochilor are o plasă.

Femeile din Afganistan au fost obligate să poarte burka în timpul precedentului regim talibani din anii '90.

Patronul magazinului spune că majoritatea clienților sunt bărbați, care cumpără veșmântul pentru soții, fiice și alte femei din anturaj, pentru că este singura cale de a le asigura acestora o minimă siguranță pe străzi, în noile condiții.

Deocamdată, talibanii, în plină campanie propagandistică de a-și crea o imagine de lideri dezirabili, au spus în mod repetat că nu există nicio amenințare la adresa "proprietății, onoarei și vieții" cetățenilor afgani. Ei au dat chiar un comunicat în care precizează că li s-a ordonat combatanților să nu intre în casele oamenilor și să nu le confiște vehiculele.

Însă doar promisiunile nu sunt de ajuns pentru a calma temerile oamenilor, remarcă reporterul CNN.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Poate că talibanii bine înarmați care patrulează prin centrul capitalei afgane nu vor impune reguli aspre asupra vieții rezidenților, cel puțin, nu încă.

Însă teama că situația se poate schimba în orice moment înconjoară totul.

Foto principală + galerie: grupuri de talibani fotografiați în Kabul în vehicule civile și într-un vehicul militar capturat, probabil, de la trupele afgane sau de la forțele internaționale, 17 august 2021

×
Subiecte în articol: Kabul talibani femei
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close