Antena 3 CNN International News Rusia semnalează că nu va prelungi acordul privind tranzitul de cereale din Ucraina pe Marea Neagră

Rusia semnalează că nu va prelungi acordul privind tranzitul de cereale din Ucraina pe Marea Neagră

Perspectivele de prelungire a acordului privind transportul de cereale ucrainene pe Marea Neagră nu sunt favorabile, anunță președinția rusă.

Rusia semnalează că nu va prelungi acordul privind tranzitul de cereale din Ucraina pe Marea Neagră
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Apr 2023   •   14:48

"Condițiile care ne îngrijorează nu au fost încă puse în aplicare. Prin urmare, circumstanțele nu converg, momentan, în favoarea prelungirii acestui acord", a declarat, marți, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Rusia a indicat în mod repetat că nu va susține prelugirea înțelegerii mediate, anul trecut, de Turcia și ONU, decât dacă vor fi eliminate obstacolele din calea propriilor exporturi de produse alimentare și  îngrășăminte.

Peskov a respins interpretarea conform căreia Moscova ar fi de vină pentru actuala criză alimentară mondială.

Citește și: Radu Tudor: Ucraina a declanşat contraofensiva punctuală, chirurgicală, fără ample operaţiuni terestre

"Pierderile de cereale ucrainene și de cereale rusești (pe piețele internaționale) pot fi unul dintre factori, dar nu cel decisiv", a susținut el.

Ucraina furnizează în mod normal aproximativ 45 de milioane de tone de cereale pe piața mondială în fiecare an și este principalul exportator global de ulei de floarea-soarelui.

Împreună cu Rusia, această țară invadată de Moscova la 24 februarie 2022 a contribuit la aproximativ un sfert din exporturile globale de grâu în 2019.

Acordul cerealier expiră în data de 18 mai 2023

Actualul acord privind cerealele, care permite exportul în condiții de siguranță al grânelor ucrainene prin porturile de la Marea Neagră, a fost reînnoit pentru 60 de zile în luna martie și urmează să expire în data de 18 mai.

Acordul a implementat o procedură de garantare a siguranței navelor care transportă cereale, îngrășăminte și alte produse alimentare ucrainene prin intermediul unui coridor umanitar în Marea Neagră.

Conform înțelegerii, toate navele care intră și ies din porturile ucrainene sunt inspectate și monitorizate de echipe internaționale formate din oficiali ai Rusiei, Ucrainei, Turciei și ai ONU.

×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close