Antena 3 CNN International News Undă verde pentru operațiunea "Salvați câinii de pe vulcanul La Palma". Se vor folosi drone iar succesul depinde de un amănunt esențial

Undă verde pentru operațiunea "Salvați câinii de pe vulcanul La Palma". Se vor folosi drone iar succesul depinde de un amănunt esențial

Un operator spaniol de drone a primit, marți, permisiunea de a încerca să salveze trei câini slăbiți, blocați în apropierea vulcanului de pe insula La Palma, într-o zonă inaccesibilă din cauza lavei, anunță CNN.

Undă verde pentru operațiunea "Salvați câinii de pe vulcanul La Palma". Se vor folosi drone iar succesul depinde de un amănunt esențial
Sursa foto: cnn.com
de Adrian Iclozan    |    19 Oct 2021   •   20:36

Vulcanul a început să erupă în data de 19 septembrie, provocând scurgeri de lavă care au ajuns până la ocean şi au distrus tot ce au întâlnit în cale.

Fenomenul nu a provocat victime omenești, dar materia fierbinte scursă din vulcan a devastat sute de hectare de teren, a distrus aproape 2.000 de clădiri și a determinat evacuarea  a 7.000 de persoane din cei 85.000 de locuitori ai insulei.

Acum, cu oamenii într-o relativă siguranță, atenția salvatorilor se concentrează asupra animalelor neajutorate. 

Planul presupune recuperarea câinilor, unul câte unul, cu ajutorul dronei și transportarea lor peste râurile de lavă într-o zonă sigură.

Câinii blocați în La Palma, hrăniți cu drona

Cei trei câini sunt blocați de mai multe săptămâni într-o curte abandonată, acoperită cu cenușă vulcanică.

Animalele au fost hrănite până acum cu ajutorul dronelor, care le-au adus pachete cu mâncare. 

Soluția de a folosi drone într-o operațiune fără precedent s-a recomandat drept unica posibilă, după ce elicopterele au fost interzise în perimetrul afectat, din cauza gazelor fierbinți emise de vulcan, care ar putea afecta aparatele de zbor.

Acum, cu aprobarea primită din partea autorităților spaniole însărcinate cu situațiile de urgență, totul depinde de reacția animalelor.

Drona salvatoare va fi echipată cu plasă și are 8 minute să salveze un câine

Jaime Pereira, directorul companiei Aerocamaras, care operează dronele, a explicat că operațiunea presupune trimiterea unui aparat de 50 de kilograme, echipat cu o plasă în care câinii să fie atrași, unul câte unul.

Drona cu animalul în plasă ar urma să execute un zbor de 450 de metri deasupra râurilor de lavă, până la zona de siguranță.

"Este prima dată când un animal este salvat cu drona și prima dată când trebuie capturat", spune Pereira.

Operatorul dronei dispune de doar patru minute pentru a ademeni câinele în plasă și de încă patru minute pentru a pilota aparatul peste râurile de lavă.

"Nu dorim să rămânem fără baterii deasupra lavei", recunoaște Pereira.

"Câinii au mâncat foarte puțin în ultimele săptămâni. Ar putea veni, sau ar putea fi speriați de dronă. Depindem de reația lor", a explicat el.

×
Subiecte în articol: caini La Palma
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close