Antena 3 CNN International News Nenorocirile nu se mai termină în La Palma. Locuitorii, obligați să rămână în case de activitatea vulcanică. Pericol de explozii și gaze toxice

Nenorocirile nu se mai termină în La Palma. Locuitorii, obligați să rămână în case de activitatea vulcanică. Pericol de explozii și gaze toxice

Rezidenții de pe țărmul estic al insulei La Palma au primit luni ordin din partea autorităților să rămână în case în timp ce lava din vulcanul Cumbre Vieja se scurge în ocean.

Nenorocirile nu se mai termină în La Palma. Locuitorii, obligați să rămână în case de activitatea vulcanică. Pericol de explozii și gaze toxice
Sursa foto: cnn.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Sep 2021   •   16:43

Lava încinsă la 1.250 de grade Celsius ar putea intra în contact cu apele Oceanului Atlantic în orele următoare iar efectul probabil este că la contactul celor două medii se vor produce explozii și se vor degaja nori de gaze toxice, au arătat serviciile de urgență din Insulele Canare.

"Dată fiind posibilitatea ca lava să intre în contact cu apa marină în orele următoare în zonele de coastă din Tazacorte și în așteptarea posibilelor emisii de gaze dăunătoare pentru sănătate, Comitetul pentru situații de urgență ordonă lockdown în San Borondon, Marina Alta, Marina Baja și La Condesa.

Populația trebuie să urmeze instrucțiunile autorităților și să rămână la domiciliu, cu ușile și ferestrele închise, până la evaluarea situației în cursul dimineții", se spune într-un mesaj distribuit de autorități pe rețelele sociale.

În primele ore ale dimineții de luni, lava a ajuns dincolo de Todoque, localitate din sud-vestul insulei, care a fost evacuată în urmă cu câteva zile. Materia incandescentă se afla la doar 1,6 kilometri de zona costieră a insulei La Palma, potrivit serviciilor de urgență, citate de CNN.

Autoritățile au mai cerut rezidenților situați într-o rază de 5 kilometri în jurul vulcanului să își ia precauții suplimentare, din cauza posibilității unor noi erupții care ar putea provoca spargerea geamurilor.

Principala linie aeriană care deservește zona, Binter Canarians, a confirmat luni că va continua să suspende zboruri către și dinspre aeroportul La Palma în paralel cu monitorizarea situației.

Traficul aerian pe acest aeroport a fost, luni, complet anulat, conform anunțului operatorului spaniol AENA.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Luni este cea de-a noua zi consecutivă de erupții în La Palma. Fenomenele au determinat evacuarea a aproximativ 6.000 de oameni.

Lava a distrus suse de case și a devastat plantațiile insulare de banane, esențiale pentru economia insulei.

Serviciul european Copernic de monitorizare prin satelit indică faptul că lava a cuprins 230 de hectare, înghițind sute de locuințe, școli, biserici și porțiuni de drum.

Nu au fost raportate decese sau cazuri de răniri grave însă aproximativ 15% din recolta de banane ar putea fi periclitată și, odată cu acesta, mii de slujbe ar putea fi amenințate.

Galerie foto: lava se scurge din vulcanul Cumbre Vieja după explozia care a pulverizat craterul vulcanic, 26 septembrie 202

×
Subiecte în articol: La Palma lava oceanul Atlantic gaze toxice
Parteneri
Mobilizare impresionantă pentru Aryan, copilul rătăcit
x close