Antena 3 CNN International News Liderii Uniunii Europene i-au cerut Chinei ajutorul pentru încheierea războiului din Ucraina

Liderii Uniunii Europene i-au cerut Chinei ajutorul pentru încheierea războiului din Ucraina

Uniunea Europeană ar saluta măsuri din partea Chinei pentru a ajuta la încheierea războiului dintre Rusia și Ucraina, au declarat liderii Uniunii Europene, după un summit virtual cu președintele chinez Xi Jinping, vineri.

Liderii Uniunii Europene i-au cerut Chinei ajutorul pentru încheierea războiului din Ucraina
Sursa foto: CNN
de Cerasela Stafie    |    01 Apr 2022   •   19:59

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că China ”nu poate închide ochii la încălcările dreptului internațional de către Rusia”.

UE și China au convenit că ”acest război amenință securitatea globală și economia mondială”, a adăugat acesta.

”Vom rămâne vigilenți la orice încercare de a ajuta Rusia financiar sau militar” și de a ocoli sancțiunile impuse Moscovei pentru invadarea Ucrainei, a spus Michel, ”dar orice măsură a Chinei pentru a ajuta la încheierea războiului va fi binevenită”.

”Am avut șansa de a explica poziția UE, de a chema China să acționeze, să se angajeze să participe activ la toate eforturile care se fac pentru a restabili pacea și stabilitatea”, a adăugat el.

Michel a făcut aceste comentarii în urma unui summit virtual cu oficiali chinezi, organizat alături de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Ambii lideri ai UE ”au precizat foarte clar că China nu ar trebui să interfereze cu sancțiunile UE”, a adăugat von der Leyen.

Von der Leyen a spus că a avut loc o discuție foarte deschisă și sinceră cu Xi. ”China, ca membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, are o responsabilitate foarte specială”, a spus ea.

”Asta am discutat într-un mod foarte sincer și deschis. Noi, UE, suntem hotărâți să sprijinim ordinea multilaterală.”

”Faptul că niciun cetățean european nu ar înțelege vreun sprijin pentru capacitatea Rusiei de a duce război. Mai mult, ar duce la un prejudiciu major reputației Chinei aici, în Europa”, a adăugat șefa Comisiei Europene.

×
Subiecte în articol: lideri China Război Ucraina Rusia Xi Jingping
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close