Antena 3 CNN International News O nouă lege le interzice șefilor să-și contacteze angajații în afara programului, în Portugalia

O nouă lege le interzice șefilor să-și contacteze angajații în afara programului, în Portugalia

Contactarea angajaților telefonic, prin e-mail sau mesaj le poate aduce amenzi managerilor din Portugalia. Parlamentul a adoptat o lege potrivit căreia un astfel de comportament este ilegal.

O nouă lege le interzice șefilor să-și contacteze angajații în afara programului, în Portugalia
Sursa foto: Hepta.ro
de Cerasela Stafie    |    11 Noi 2021   •   19:49

„Angajatorul trebuie să respecte intimitatea lucrătorului, inclusiv perioadele de odihnă și timpul în familie”, prevede actul normativ. Orice încălcare constituie o abatere „gravă” și ar putea duce la amendă.

Noua politică a Portugaliei face parte din legislația care reglementează munca de acasă. Angajații au acum dreptul de a renunța la munca de la distanță, dacă doresc acest lucru, dar pot solicita și să lucreze de la domiciliu, dacă o asemenea practică este compatibilă cu jobul lor.

Totodată, măsura mai prevede obligația angajatorilor de a le asigura angajaților instrumentele necesare pentru a-și desfășura activitatea de la distanță. Aceștia trebui să ramburseze orice cheltuieli suplimentare, inclusiv creșterile facturilor la electricitate și gaz, lucruri care ar putea fi influențate de munca de acasă.

Legea a fost votată de parlamentul portughez vinerea trecută și a intrat în vigoare a doua zi. Țara este condusă, de șase ani, de un guvern socialist.

Premierul Antonio Costa ar putea înlăturat de la putere la începutul anului viitor. Președintele țării a convocat recent alegeri anticipate pentru sfârșitul lunii ianuarie, pe fondul unui impas legat de buget.

Lisabona, capitala statului, a făcut eforturi, în ultima vreme, pentru a atrage angajații care vor să profite de munca remote pentru a locui temporar în alte regiuni sau a călători. Această practică a devenit comună în timpul pandemiei.

Firma de cercetare Gartner estimează că oamenii care lucrează de la distanță vor reprezenta 32% din forța de muncă globală până la sfârșitul anului 2021. În 2019, acest procent era de doar 17%.

×
Subiecte în articol: Portugalia lege munca de acasa
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close