Antena 3 CNN International News Locuitorii insulei italiene Vulcano au fost evacuaţi din cauza nivelului crescut al dioxidului de carbon

Locuitorii insulei italiene Vulcano au fost evacuaţi din cauza nivelului crescut al dioxidului de carbon

Majoritatea celor 250 de rezidenţi permanenţi ai unei insule vulcanice italiene au fost sfătuiţi să evacueze după ce nivelurile de dioxid de carbon din aer au crescut periculos, provocând probleme respiratorii oamenilor şi animalelor.

Locuitorii insulei italiene Vulcano au fost evacuaţi din cauza nivelului  crescut al dioxidului de carbon
Sursa foto: Pexels/Henry & Co.
de Alexandra Ionescu    |    22 Noi 2021   •   09:30

Nivelurile de dioxid de carbon din jurul insulei vulcanice Vulcano din arhipelagul Eolian de pe coasta de nord a Siciliei au crescut de la 80 de tone la 480 de tone, reducând efectiv cantitatea de oxigen din aer, potrivit Institutului Național Italian de Geofizică și Vulcanologie (INGV). ).\

Nivelurile gazelor au început să crească considerabil pe 21 octombrie, când rezidenții au început să raporteze probleme de respirație și probleme de sănătate la animalele lor de companie, care sunt adesea afectate de scăderea nivelului de oxigen înaintea oamenilor.

Marco Giorgianni, primarul orașului Lipari, care include toate cele șapte insule din arhipelagul Eolian, a semnat o ordonanță prin care dispune evacuarea zonei portuare și desemnează o „zonă roșie” în care este interzisă accesul persoanelor care nu sunt cercetători sau funcționarilor care nu fac parte din protecția civilă.

În așa-numitele „zone galbene”, oamenii pot rămâne, dar vor trebui să rămână la etajele superioare ale caselor lor. De asemenea, ordonanța interzice toți vizitatorii nerezidenți și turiștii din insulă timp de o lună.

Într-un mesaj pe pagina de Facebook a Comunei Lipari, Giorgianni a explicat duminică că evacuarea nu are loc din cauza amenințării unei erupții iminente, ci din cauza emisiilor periculoase de gaze.

„Activitatea vulcanului ne oferă motive în acest moment să fim atenți, chiar dacă aproape toate datele indică o stare de stabilitate”, a spus el, referindu-se la activitatea vulcanică. „Datele care au motivat ordonanța mea sunt creșterea emisiilor de gaze”.

El a adăugat că autoritățile au urmărit emisiile de gaze în ultima lună și acestea s-au ridicat la un nivel care este potențial periculos pentru oameni, mai ales noaptea când aceștia dorm.

„Cetățenii mei trebuie să locuiască acolo unde aerul este cel mai sigur și mai sănătos în această regiune”, a spus el.

Potrivit site-ului web al Observatorului Palermo și Catania-Etneo al INGV, acum funcționează patru stații geochimice pentru măsurarea CO2 din sol. Observatorul a instalat, de asemenea, șapte noi stații seismice (șase pe Vulcano și una pe Lipari) pentru a le completa pe cele deja existente. A fost instalată și o cameră termică de înaltă definiție pentru a monitoriza temperaturile solului.

Potrivit ordonanței, rezidenților li se vor acorda indemnizații lunare de 400 EUR pentru gospodăriile singure, 500 EUR pentru gospodăriile cu două persoane, 700 EUR pentru gospodăriile cu trei persoane și 800 EUR pentru gospodăriile cu mai mult de patru persoane, pentru a compensa costurile pentru găsirea unei alternative de cazare.

Vulcano -- care este numit după Vulcan, zeul focului - a erupt ultima dată pe 22 martie 1890, potrivit INGV.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close