Antena 3 CNN International News "Un element care schimbă jocul!" | Londra a livrat Kievului rachete Storm Shadow, cu o rază de acțiune de aproape 300 de kilometri

"Un element care schimbă jocul!" | Londra a livrat Kievului rachete Storm Shadow, cu o rază de acțiune de aproape 300 de kilometri

Marea Britanie a furnizat Ucrainei rachete Storm Shadow, oferind forțelor ucrainene o nouă capacitate de atac cu rază lungă de acțiune, înainte de anticipata contraofensivă împotriva forțelor ruse.

"Un element care schimbă jocul!" | Londra a livrat Kievului rachete Storm Shadow, cu o rază de acțiune de aproape 300 de kilometri
Sursa foto: Wikipedia / Geoff Lee / MOD
de Adrian Iclozan    |    11 Mai 2023   •   12:51

Informația a fost confirmată pentru CNN de mai mulți oficiali occidentali de rang înalt. 

Storm Shadow este o rachetă cu capacitatea de a trece nedetectată de radar, dezvoltată în comun de Marea Britanie și Franța, care este lansată de obicei din aer.

Este capabilă să lovească ținte la o distanță de peste 250 km.

Citește și: Jurnalist AFP, ucis într-un atac cu rachete rusești asupra unui oraș din estul Ucrainei

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Raza sa de acțiune este ceva mai mică decât cea de 185 de mile (cca 300 de kilometri) a sistemelor de rachete tactice sol-sol ATACMS ale armatei americane, pe care Ucraina le cere de mult timp. 

Chiar și așa, Storm Shadow dispune de capabilitatea de a lovi adânc în teritoriul ocupat de Rusia în estul Ucrainei.

Un oficial occidental a declarat pentru CNN că Marea Britanie a primit asigurări din partea guvernului de la Kiev că aceste rachete vor fi folosite doar pe teritoriul suveran al Ucrainei și nu în interiorul Rusiei.

Oficialii de la Londra au făcut frecvent declarații publice în care au numit peninsula Crimeea drept teritoriu suveran ucrainean care a fost anexat ilegal.

Șeful Apărării din Marea Britanie confirmă decizia de a dota Ucraina cu rachete "Storm Shadow"

Joi, în Camera Comunelor de la Londra, secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a confirmat decizia de a livra Ucrainei rachete de tip Storm Shadow.

Wallace nu a precizat însă dacă rachetele au fost transferate deja sau nu.

"Furnizarea acestor arme oferă Ucrainei cea mai bună șansa de a se apăra", a susținut Ben Wallace.

Oficial american: "Storm Shadow schimbă jocul pe câmpul de luptă"

Racheta este "un adevărat factor care schimbă jocul" pe câmpul de luptă, din perspectiva razei de acțiune, a explicat, pentru CNN, un oficial militar american de rang înalt.

Kievul a cerut aliaților încă de la începutul războiului astfel de arme.

Potrivit CNN, raza maximă de acțiune în cazul armelor furnizate până în prezent de SUA în Ucraina este de aproximativ 49 de mile (circa 80 de kilometri).

Desfășurarea rachetelor britanice în Ucraina are loc în contextul în care forțele Kievului se pregătesc să lanseze o contraofensivă menită să recucerească teritoriile ocupate de trupele ruse în estul și sudul țării.

Foto principală: avion de luptă Tornado echipat cu rachete Storm Shadow

×
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close