Antena 3 CNN International News Lovitură pentru Rusia. O țară ”prietenă” condamnă atrocitățile din Ucraina: ”trebuie să li se spună dacă greșesc”

Lovitură pentru Rusia. O țară ”prietenă” condamnă atrocitățile din Ucraina: ”trebuie să li se spună dacă greșesc”

Rusia primește o nouă lovitură. O tară considerată prietenă și aliată a Kremlinului a condamnat public atrocitățile din Ucraina. Este prima poziție de acest fel exprimată de statul respectiv.

Lovitură pentru Rusia. O țară ”prietenă” condamnă atrocitățile din Ucraina: ”trebuie să li se spună dacă greșesc”
Sursa foto: CNN
de Cerasela Stafie    |    06 Apr 2022   •   08:34

Ambasadorul Indiei la Națiunile Unite a condamnat uciderile de civili din Bucha, marcând o schimbare vizibilă în abordarea publică a oficialilor indieni cu privire la invadarea Ucrainei de către Rusia.

T.S. Tirumurti, Reprezentantul Permanent al Indiei la ONU, a calificat rapoartele despre crime ca fiind ”profund tulburătoare” în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU de marți.

”Condamnăm fără echivoc aceste crime și sprijinim apelul pentru o anchetă deschisă”, a spus Tirumurti. El nu a numit în mod direct Rusia ca fiind vinovată.

”Situația din Ucraina nu a prezentat nicio îmbunătățire semnificativă de când Consiliul a discutat ultima dată această problemă. Situația doar s-a deteriorat, precum și consecințele sale umanitare”, a spus oficialul indian.

Declarațiile anterioare emise de guvernul indian nu au condamnat agresiunea Rusiei. Prim-ministrul Narendra Modi a făcut, în schimb, apel la ”încetarea violenței”.

India s-a abținut, de asemenea, de la diferite rezoluții ale ONU care condamnau Rusia, susținând că ar trebui purtate discuții de pace și că cele două națiuni se concentrează pe ”diplomație și dialog”.

Au fost critici și din partea opoziției, în India: Tirumurti a făcut declarația în aceeași zi în care Partidul Congresului din țară și-a exprimat îngrijorarea cu privire la poziția națiunii cu privire la război. În timpul unei discuții parlamentare pe această temă, Shashi Tharoor, liderul opoziției, a descris prima declarație a Indiei ONU din februarie drept ”deplorabilă”.

”Am fost șocat, voi spune foarte sincer, la primele noastre declarații la Națiunile Unite. Nu a fost doar abținere”, a spus Tharoor.

Colegul său de partid, Manish Tewari, a vorbit despre evoluția geopoliticii, spunând că ”această nouă Cortina de Fier are potențialul de a împărți efectiv lumea”.

”Rusia a fost un prieten de încredere al Indiei și a fost un aliat de lungă durată. Rusia a venit în ajutorul Indiei, probabil, în vremurile noastre cele mai dificile… Dar apoi, domnule Președinte, domnule, și prietenilor trebuie să li se spună dacă greșesc”, a spus Tewari.
 

×
Subiecte în articol: lovitura Rusia Război Ucraina india aliati
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close